Vinger afgebeten bij ruzie

Een 33-jarige vrouw van Afrikaanse origine speelde bij een slaande ruzie in Kortrijk een deel van haar vinger kwijt. Dat gebeurde volgens haar rivale omdat ze met haar vinger haar tongpiercing wou uitrukken. Beiden vroegen voor de rechter de vrijspraak.


Op 25 oktober 2013 kregen Hawa C. (30) en Mawa K. (33) het aan de crèche van hun kinderen in Kortrijk met elkaar aan de stok. Het kwam tot een schermutseling waarbij beide Afrikaanse furies over de grond rolden. Volgens Hawa C. begon Mawa K. te slaan en te schoppen en stopte ze haar vinger in haar mond om haar tongpiercing uit te rukken. Om dat te verhinderen, beet C. haar vinger af.


"Een natuurlijke reflex om te verhinderen dat haar tong volledig opengescheurd zou worden," vond haar advocaat Jan Leysen.


Hij ging voluit voor de vrijspraak en riep wettige zelfverdediging in. Dat deed ook Mawa K. "Ik werd bespuwd en geduwd", klonk het. "Ik stopte mijn vinger niet in haar mond. Zij beet er gewoon op en bleef bijten, zelfs toen het bloed overal vloeide." Er moest een prothese aan te pas komen om de geamputeerde vinger te vervangen. Mawa K. vroeg een schadevergoeding van meer dan 30.000 euro. Volgens een gerechtsarts houdt ze er een blijvende arbeidsongeschiktheid aan over. De minimumstraf die dreigt voor voor Hawa C.: twee jaar cel en 1.200 euro boete. Voor Mawa K. eiste het openbaar ministerie vier maanden celstraf en een boete van 300 euro. Vonnis op 15 november. (LSI)