VIDEO. Kent soap over slechtvalken toch goed einde? Mogelijk maandag al kuikentje

Emma waakt over het allerlaatste eitje. Een mooi einde (en begin) wenkt.
Kos Emma waakt over het allerlaatste eitje. Een mooi einde (en begin) wenkt.
Stevent de soap over het koppel slechtvalken dat in de toren van de Sint-Maartenskerk woont, toch op een goed einde af? Mogelijk wordt er maandag al een kuikentje geboren, zo rekenen ze bij de vzw slechtvalken Zuid-West-Vlaanderen uit. Kortrijkzanen met een hart voor dieren houden hun adem in.

We zetten de vorige ‘afleveringen’ eerst even op een rijtje, voor wie nu pas inpikt. Mama Emma legde in maart in een tijdspanne van ongeveer een week vier eitjes. Een eerste eitje ging eind maart verloren in de nestbak. Mama Emma trapte het per ongeluk kapot, wellicht na een schrikreactie. Die misschien te maken had met een indringster, een andere vrouwelijke slechtvalk, die de boel op stelten kwam zetten. Het drama werd groter toen Emma op 1 april een eitje… oppeuzelde. Papa Maarten deed kort daarna hetzelfde, met een eitje. Waarom de slechtvalken dat deden, weet niemand goed, zelfs de specialisten niet. Het resterende eitje bleef gespaard. Emma en Maarten wisselen elkaar af om te broeden. En nu wordt het spannend. De broedtijd is zo’n 30 dagen.

Rekenen en tellen

“Het eerste verloren eitje zou op woensdag 10 april uitgekomen zijn”, is de boodschap van de vzw slechtvalken Zuid-West-Vlaanderen op Facebook. “Het tweede verloren ei zou op vrijdag 12 april uitgekomen zijn. Het derde ei werd in de nacht van 13 op 14 maart gelegd. Als dat het overblijvende ei is, komt het kuiken in de nacht van zondag 14 op maandag 15 april. Maar als ook dat eitje verloren ging, is het resterende ei het laatste dat gelegd werd, op 16 maart. Dan verwachten we een kuiken op woensdag 17 april.” Volgen kan live op YouTube, bij ‘webcam slechtvalken’. De nestbak in de toren van de kerk is sinds 2013 bewoond. In 2017 werden twee kuikentjes geboren. In 2018 mislukte het, ook omdat de eitjes werden verorberd. Komt het nu ultiem nog goed?
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


Video