Van Quickenborne gaat voor nog eens zes jaar, met zelfde coalitie

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN KORTRIJK

Voor Vincent Van Quickenborne is de inzet glashelder: "Als de coalitie in groep vooruit gaat, doen we verder", zegt de burgemeester. Een voortzetting dus van een stadsbestuur met Team Burgemeester-Open Vld, sp.a en N-VA. "Die kans is vrij hoog", vindt politicoloog Carl Devos.

Vincent Van Quickenborne duwde in 2012 CD&V na 150 jaar in de oppositie door met Open Vld (nu Team Burgemeester), N-VA en sp.a een stadsbestuur te vormen. Hij rekent op steun van de inwoners om er zes jaar bij te doen als burgemeester. Met dezelfde coalitie, als die in groep vooruit gaat. De drie partijen waren in 2012 samen goed voor 51,9 procent van de stemmen en 22 zetels. "Ik verwacht dat Vincent Van Quickenborne burgemeester blijft", zegt Carl Devos. "Er is een vrij grote tevredenheid over het beleid. Kortrijk is verder geëvolueerd van een wat ingeslapen bourgeoisstad naar een frisse en dynamische stad. Daar heeft deze coalitie haar verdienste in."

Wederzijds respect

Een goed resultaat voor de stadscoalitie betekent echter niet automatisch dat de driehoeksverhouding tussen Team Burgemeester, N-VA en sp.a overeind blijft, want er is een belangrijke voorwaarde. "Alle partners moeten relevant zijn", gaat Devos verder. "Zomaar een aanhangsel worden van Van Quickenborne, gesteld dat die heel goed zou scoren, zullen ze vermoedelijk weigeren. Er moet wederzijds respect zijn", meent Devos, die hierin gevolgd wordt door sp.a-kopman Philippe De Coene. "Ik ben de coalitie zeer genegen, maar je kunt alleen maar van nut in zijn als je als partij genoeg weegt."


N-VA-kopman Axel Ronse houdt alle opties open. "Er moet een coalitie komen met een grote eensgezindheid tussen de partners en met zo weinig mogelijk partijen, maximum twee als dat kan."

Wraak

Een andere piste die blijft rondgaan in Kortrijk is dat CD&V 4.0 'wraak' wil nemen op Van Quickenborne door een stadsbestuur te vormen met sp.a en Groen, waarbij socialist Philippe De Coene burgemeester wordt. Carl Devos ziet het niet gebeuren: "Ik vraag me af of CD&V 4.0 De Coene wel burgemeester zou laten worden. Bovendien is de samenwerking tussen sp.a en Groen niet al te best", weet Devos. "We hebben nooit een voorstel gedaan aan De Coene", reageert CD&V 4.0-voorzitter Jean de Bethune. "We spreken met iedereen, maar er is met niemand een voorakkoord."


Kan Axel Ronse dan burgemeester worden? "Zowel Team Burgemeester als CD&V 4.0 zullen het burgemeesterschap nooit aan N-VA laten", denkt Devos. "Groeien om genoeg in een coalitie te wegen, lijkt me meer haalbaar."

Gunstige wind

Wat met Groen, PVDA en Vlaams Belang? "Ze zullen profiteren van de gunstige wind in Vlaanderen", vermoedt Devos. "Maar dat zal in Kortrijk eerder onder de Vlaamse gemiddelden blijven, want ze zitten niet prominent in de discussie. Kortrijk Vooruit? Ik denk dat een zetel moeilijk wordt." Tot slot zijn er zelfs geruchten over een coalitie tussen Team Burgemeester en CD&V 4.0, als de cijfers het toelaten. "Ik zie het niet gebeuren", stelt Devos. "De littekens zijn nog te diep. Team Burgemeester weet ook wat het aan de huidige partners heeft. Met CD&V 4.0 wordt dat weer een avontuur. CD&V 4.0 zal het van andere partijen moeten hebben om weer aan de macht te komen."


Jean de Bethune gaat niet akkoord. "Er is geen veto naar Team Burgemeester toe. Sinds ik voorzitter ben van de partij is er geen sprake meer van rancune." (LPS)