Van 4.807.000 naar 0 euro energiekost

ZONNEPLAN MET 1.250 PANELEN IS EERSTE AANZET

Onder meer op de voormalige NMBS-loods wil de stad zonnepanelen plaatsen.
Foto Henk Deleu Onder meer op de voormalige NMBS-loods wil de stad zonnepanelen plaatsen.
Kortrijk wil tegen 2032 de jaarlijkse energiekost van 4,807 miljoen euro naar 0 euro terugdringen. Eerste aanzet is een zonneplan. Waarbij het plaatsen van 1.250 zonnepanelen op zeven gebouwen onderzocht wordt. "We willen de eerste energie-autonome stad van Vlaanderen worden", zegt schepen Arne Vandendriessche.

De lat ligt érg hoog in Kortrijk. Waar de stad via een rollend fonds met hierin een eerste startbedrag van 1 miljoen euro zwaar in energiemaatregelen investeert.


"Dankzij de besparingen die die maatregelen opleveren, kunnen we extra geld vrijmaken voor nóg meer maatregelen. Tot we als stad binnen 15 jaar uitkomen op een energiekost van welgeteld 0 euro en uiteindelijk zelfs zelf energieproducent worden. De inwoners worden hierin betrokken, maar later meer hierover", zegt schepen van Gebouwen Arne Vandendriessche (Open Vld).

Schepen Vandendriessche.
Henk Deleu Schepen Vandendriessche.

1.250 zonnepanelen

Eerst stappen voor we beginnen te lopen dus. Als eerste fase wordt nu een zonneplan uitgerold. Zeven gebouwen komen in aanmerking.


Op de daken van die panden kunnen tot 1.250 zonnepanelen gelegd worden. Wat te vergelijken is met de capaciteit van ruim honderd woningen. Het gaat over de gewezen NMBS-loods op stadsdeel Weide, de thuishaven van Toerisme Kortrijk in het Begijnhofpark en museum Texture aan de Noordbrug in Kortrijk.


Ook op de lijst: de OC's in Bellegem en Bissegem en sportcentra De Weimeersen in Rollegem en Olympiadeplein in Marke.


Er wordt nu een haalbaarheidsstudie uitgevoerd waarin onder meer de stabiliteit van de daken, de aanwezige elektrische installaties, het eigen verbruik van de gebouwen en het rendement bekeken worden. De resultaten zijn er eind 2017, waarna begin 2018 de eerste zonnepanelen gelegd worden. "De installatie van de zonnepanelen zal volgens ramingen 320.000 kilowattuur aan groene energie opleveren. Wat een besparing is van 73.600 kilogram CO2", zegt schepen van Klimaat Bert Herrewyn (sp.a).

Renovatie

Er ligt echter nog veel meer werk op de plank. Want uit een eerdere analyse van de gespecialiseerde Waalse organisatie Futurocité bleek al dat zeker 22 stadsgebouwen dringend nood hebben aan extra energiemaatregelen. Renovatie wordt in dat kader ook een belangrijk luik. Waar onder meer het vervangen van oude stookplaatsen door nieuwe duurzame installaties en het zo goed mogelijk isoleren van gebouwen centraal staan. Want de verwarming is vaak een groot probleem. Door warmteverlies verdwijnt het geld door ramen en deuren. Derde luik is water met het plaatsen van extra reservoirs waarin samen ruim 1 miljoen liter kan. De stad wil zo maximaal inzetten op regenwater om de waterfactuur onder controle te houden. Zo krijgt stadsdeel Weide een reservoir waarin 450 kubieke meter regenwater kan, onder meer voor het sanitair van evenementenhal Depart en jeugdcentrum Tranzit. Vierde luik is licht. Met hierin vooral het inzetten van ledlampen en het automatiseren van verlichting. Al deze zaken worden bekeken, ook door schepen van Financiën Kelly Detavernier (N-VA).