Topchefs trakteren op hapjes voor Potjebuur

Bezoekers op de Veemarkt konden genieten van een lekkere quiche met ricotta.
Foto Deleu Bezoekers op de Veemarkt konden genieten van een lekkere quiche met ricotta.
De Flemish Foodies, Kobe Desramaults, Jason Blanckaert en Olly Ceulenaere, hebben gisteren 300 lekkerbekken op de Veemarkt getrakteerd op een hapje. Ze deden dat ter ere van de nieuwe feestdag 'Potjebuur', waarbij iedereen met een hapje naar zijn buur stapt om een gevoel van samenhorigheid te creëren.

Op het Suikerfeest delen moslims traditiegetrouw eten met hun buren, en dat is een gebruik dat zich ook stilaan een weg baant in onze cultuur. 'Potjebuur', zo werd de nieuwe feestdag gedoopt. Bedoeling is dat ook niet-moslims met een hapje naar de buren stappen en een praatje maken. Kortrijk werd dit jaar uitverkoren als 'Potjebuurstad' en stak daarom een extra paar handen uit de mouwen. De drie topkoks Kobe Desramaults, Jason Blanckaert en Olly Ceulenaere wilden graag meewerken aan het initiatief en kwamen naar Kortrijk afgezakt.


"Ter ere van de nieuwe feestdag riepen we mensen op om hun Potjebuurgerecht te delen op de website. We hebben de vijf leukste recepten gekozen", vertelt Christine Moreel, die van Potjebuur graag overal een nieuwe traditie wil maken. "De drie Flemish Foodies kozen uiteindelijk een winnaar en dat gerecht kwamen ze vandaag (gisteren, red.) klaarmaken op de Veemarkt in Kortrijk. Iedereen die zin had in iets lekkers, was welkom."

Gepimpte quiche

"Ik sta achter het idee om te delen met je buren", zegt Kobe Desramaults van sterrenrestaurant In De Wulf. "Ik wilde dan ook maar wat graag koken vandaag." Samen met zijn collega's koos hij voor het recept van Sarah Vansteenberghe, een gepimpte quiche met ricotta. "Maar de versie van de chefs is veel beter dan als ik mijn eigen versie klaarmaak", lacht ze. Zo'n 300 bezoekers genoten van het lekkers op de Veemarkt.