Team Burgemeester wint met glans

CD&V VOOR HET EERST NIET GROOTSTE PARTIJ

Vincent Van Quickenborne juicht uitbundig met echtgenote Anouk Sabbe en dochter Bo.
Foto Deleu Vincent Van Quickenborne juicht uitbundig met echtgenote Anouk Sabbe en dochter Bo.
Team Burgemeester schrijft geschiedenis. "CD&V is voor het eerst in 154 jaar niet de grootste partij, wij zijn nu dé stadspartij van Kortrijk", zegt Vincent Van Quickenborne. Hij wil met winnaars verder, dus komen sp.a en Groen in beeld. Ook N-VA wordt nog niet opgegeven.

Uitbundige taferelen in hotel Damier, waar de kandidaten van Team Burgemeester hun liberale kopman Vincent Van Quickenborne als een held ontvingen. Van Quickenborne is met 9.339 voorkeurstemmen de nieuwe stemmenkampioen van Kortrijk, met ruime voorsprong. Team Burgemeester haalt een monsterscore van 31,3 procent en vijftien zetels. Ook verkozen zijn Wout Maddens (3.270 stemmen), Arne Vandendriessche (2.770), Ruth Vandenberghe (2.552), Koen Byttebier (1.885), Stephanie Demeyer (1.870), Tiene Castelein (1.711), Moniek Gheysens (1.687), Wouter Allijns (1.665), Veronique Decaluwe (1.659), Nicolas Beugnies (1.646), Niels Lybeer (1.554), Mohamed Ahouna (1.553), Lien Claassen (1.477) en Helga Kints (1.442). De hamvraag is nu met wie Vincent Van Quickenborne, hij en niemand anders heeft de regie in handen, in zee wil om een meerderheid van minstens 21 zetels te halen en de stad te besturen tot en met 2024. Hij liet nog niet in zijn kaarten kijken, maar liet wel uitschijnen dat hij met winnaars verder wil. Waardoor sp.a in beeld komt, dat heel licht stijgt en op 14,4 procent en zes zetels eindigt. Team Burgemeester en sp.a halen samen een meerderheid van 21 zetels en kunnen in principe alleen met twee verder, al is dat wel bijzonder krap. "Het is niet aan mij om daar iets over te zeggen, we wachten de gesprekken met Van Quickenborne af", zegt sp.a-kopman Philippe De Coene, die 3.658 stemmen haalt. "Ik stel wel vast dat we stand houden, ondanks de vooruitgang van Groen en Vlaams Belang. We kunnen dus een stabiele factor zijn in een nieuw stadsbestuur. En ik vermoed dat Van Quickenborne wel inziet dat hij ook mede dankzij onze goeie manier van besturen 'gecasht' heeft", aldus De Coene. Ook verkozen bij sp.a zijn Axel Weydts (1.398 stemmen) en Bert Herrewyn (1.377) en nieuwkomers Nawal Maghroud (1.028), Tine Soens (968) en Maxim Veys (911).

Groen in het bad?

Mogelijk neemt Van Quickenborne ook Groen mee in het bad. Groen gaat van 7,4 procent en twee zetels in 2012 naar 9,9 procent en vier zetels nu. "Wij willen meebesturen, maar het initiatief ligt in de handen van Van Quickenborne", zegt Groen-kopman David Wemel, verkozen met 1.267 stemmen. "De Kortrijkzanen willen een groener bestuur. Ik hoop dat Van Quickenborne daar rekening mee houdt", aldus Wemel. Ook verkozen bij Groen zijn Alexandra Gjurova (719 stemmen), Matti Vandemaele (681) en Cathy Matthieu (668). Ook N-VA kan nog in de coalitie belanden.

Dank

Tot slot: Van Quickenborne belooft dat het zes mooie jaren worden. "We maken van Kortrijk de beste stad van Vlaanderen", stelde hij gisteravond. "'You ain't seen nothing yet, the best is yet to come'. We bouwden in enkele maanden tijd iets nieuws op met Team Burgemeester. Het bewijs dat mensen tot ongelofelijke dingen in staat zijn en politiek kan verbinden. Dank voor het massale vertrouwen. Dank aan alle 41 kandidaten. En dank aan mijn vrouw Anouk Sabbe en onze dochter Bo", aldus Van Quickenborne. Nog voor de volledigheid: burgerpartij Kortrijk Vooruit en PVDA halen geen enkele zetel.