Sterrenkok trakteert op Kortrijkse bil

PIET HUYSENTRUYT VERWENT HONDERDEN BEZOEKERS

Piet Huysentruyt had tijdens het koken ook allerlei anekdotes voor de bezoekers.
Foto Deleu Piet Huysentruyt had tijdens het koken ook allerlei anekdotes voor de bezoekers.
Sterrenkok Piet Huysentruyt (54) heeft gisteren honderden bezoekers in Kortrijk getrakteerd op Kortrijkse bil - gepekeld kalfsvlees - met schorseneren en Kalletaart. Hij kwam koken op 'Het Lekkerste Weekend van Kortrijk' om zijn tournee met Likoké te promoten. De sterrenkok had alvast enkele anekdotes mee over zijn roots in Kortrijk.

Sterrenkok Piet Huysentruyt trekt van 17 oktober tot en met 15 maart met zijn ploeg van restaurant Likoké in Les Vans op wereldtournee. Hij start in Kortrijk, waar hij Likoké opent van 17 oktober tot 25 november op domein Guldenspoor. Daarna trekt hij met zijn team richting Azië en Afrika. "In het kader van die tournee hebben we Piet kunnen strikken voor 'Het Lekkerste Weekend van Kortrijk'", zegt organisatrice Ann-Pascale Mommerency.

Anekdotes

Piet Huysentruyt legde het gisterenmiddag zelf uit aan de bezoekers. "Ik hoor vaak dat het toch wel verre is naar Likoké, wi, vandaar het idee om Likoké eens tot bij jullie te brengen. En ik kom graag naar Kortrijk."


Hij had meteen ook enkele anekdotes mee voor het publiek, hoe hij nog bij KV Kortrijk heeft gespeeld als jonge gast en hoe hij in het Sint-Amandscollege nog diegene was die gezorgd heeft dat er een opstapje bij de herenpiscines werd voorzien omdat hij er niet zo goed aan kon.


Dat Piet nog wat tijd had voor een leuke babbel had hij vooral te danken aan zijn hulpkoks, onder wie slager Marc Mylle en Dirk Dupont van Dupont's kookboetiek, die tweeduizend hapjes klaarmaakten voor het publiek. Onder andere de Kortrijkse bil - gepekeld kalfsvlees - met schorseneren en Kalletaart, die ze samen met Piet klaar maakten. "Ik beschouw het als een eer om met Piet samen te mogen werken", zegt Mylle. "De voorbije dagen heeft hij me nog een paar keer gebeld om te overleggen hoe we het zouden aanpakken en ik moet zeggen: ik was toch telkens wat op mijn adem 'gepakt'. Ik heb veel respect voor Piet. Hij heeft mensen weer leren koken. Dat is zeker goed geweest voor onze stiel."

Burgemeester

"We zijn speciaal voor hem naar Kortrijk gekomen", vertellen Luc Desmet en Marie-Anne Eggermont. "Wat we geproefd hebben, is alvast heel lekker. Piet is echt een goeie kok. Het gebeurt vaak dat ik zijn recepten erbij haal. Ze zijn ook zo eenvoudig te volgen."


Er was zelfs even tijd voor een SOS Piet-momentje toen Piet aan presentatrice Justine De Jonckheere uitlegde dat geschifte saus niet noodzakelijk voor de vuilnisbak is. "Je neemt je saus best even van het vuur en als je goed roert, heb je nog veel kans dat het weer goed komt", vertelde Huysentruyt.


Burgemeester Van Quickenborne mocht ook even een handje helpen op het podium. Piet haalde meteen nog een anekdote boven: hoe de burgemeester als kind nog zijn verjaardag is komen vieren met zijn ouders in het toenmalige restaurant van Piet. Hij legde de burgemeester meteen nog een quizvraag voor: of hij wist welke ingrediënten er in Kalletaart zitten. Van Quickenborne haalde er meteen de belangrijkste uit: amandelen, appels, abrikozen,... en 'brokkeldeeg', fluisterde Huysentruyt hem nog in.