Stefaan De Clerck duwt CD&V-lijst

GEWEZEN BURGEMEESTER STAPT NIET UIT POLITIEK

Stefaan De Clerck.
Peter Lanssens Stefaan De Clerck.
Gewezen burgemeester Stefaan De Clerck (65) stapt niet uit de politiek. Hij duwt de lijst van CD&V met de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2018. "Zo geef ik kansen aan de jeugd en steun ik tegelijk onze ploeg. We willen met CD&V de grootste blijven in Kortrijk én terugkeren in het stadsbestuur."

Even terug naar de verkiezingen in oktober 2012. CD&V is met 33 procent de grootste partij. Stemmenkampioen is Stefaan De Clerck. Hij doet het met 7.323 stemmen beter dan zijn liberale rivaal Vincent Van Quickenborne (7.132). Toch grijpt Van Quickenborne de sjerp, door met Open Vld in coalitie te gaan met N-VA en sp.a. Een mokerslag voor De Clerck. Sommige Kortrijkzanen denken dan ook dat hij geen zin meer heeft in een nieuw rondje verkiezingen, in oktober 2018. Maar dat klopt niet. "Ik doe voluit mee aan de campagne en ga opnieuw voor veel stemmen, met overtuiging", vertelt hij. "Maar niét als lijsttrekker. Omdat mensen niet van het establishment houden. Wat ik zelf te veel ben. Zo was ik 12 jaar burgemeester en zat ik 23 jaar in het parlement. Ik heb ook geen zin in een nieuw hanengevecht met Van Quickenborne. Hij houdt zich toch nooit aan de regels. Ik won de door hem uitgelokte strijd in 'rechtstreekse burgemeestersverkiezingen' in 2012 in Kortrijk. En zie wat er dan gebeurde."

Vrouwelijke lijsttrekker

De Clerck zal de CD&V-lijst duwen. "Uit eigen beweging, omdat ik wil dat er bij CD&V een nieuwe ploeg aan de bak komt. Maak plaats voor de jeugd. Ik hoop dat er een vrouw lijsttrekker wordt. Want het is tijd voor een meer zorgzaam beleid. En een vrouw is beter in het 'omarmen' van mensen. Het hoeft namelijk niet enkel en alleen over harde veiligheid te gaan. Ik noem wel geen namen", benadrukt De Clerck. Het wordt volgens onze info wellicht gemeenteraadslid en gewezen schepen Christine Depuydt, die zoals geweten de favoriet is van De Clerck. Maar ook fractieleidster Hannelore Vanhoenacker maakt nog kans.

Middelmatig bestuur

CD&V staat voor een grote uitdaging. "Ja, maar het is niet zo dat de anciens niet meer gaan meedoen. Ook de meer ervaren CD&V'ers komen nog aan de bak. En de nieuwere mensen zullen in hun job groeien. Dat gewezen schepen Stefaan Bral zou stoppen? Er zijn gesprekken lopende. Het is aan hem om te beslissen. Wie meedoet aan de verkiezingen, moet voluit gaan en enthousiast zijn. Onze ambitie is om de grootste partij te blijven én weer mee te besturen. We staan open voor gesprekken met alle partijen, met uitzondering van Vlaams Belang. Of andere partijen niet opnieuw gaan samenwerken om CD&V uit het bestuur te houden? Ik hoop dat de betrokken partijen deze keer zonder voorakkoord naar de verkiezingen gaan. Het zijn de kiezers die het laatste woord moeten hebben. Het huidige stadsbestuur zet wat mij betreft te veel op brood en spelen en evenementen zoals Kamping Kitsch in. Maar het ontbreekt hen aan visie en uitstraling. Zo is Kortrijk geen voortrekker meer in de regio, waardoor er ook geen samenwerking meer is. Het stadsbestuur is van middelmatig allooi en plooit zich vooral terug op lokale toestanden. Kortrijk verdient meer stijl."