Steeds meer Gentenaars verhuizen

KORTRIJK IS WEER HIP EN NOG BETAALBAAR OM TE WONEN

Dries Benoit en Annelies Raes vonden een geschikte woning in de Monseigneur de Haernelaan.
Henk Deleu Dries Benoit en Annelies Raes vonden een geschikte woning in de Monseigneur de Haernelaan.
Sinds begin 2018 verhuisden 78 Gentenaars naar Kortrijk. Dat is een record. De twee belangrijkste redenen zijn dat Kortrijk weer hip is en nog betaalbaar. "Ons huisje in Gent werd te klein toen er kinderen kwamen. Hier vonden we een woning voor een goeie prijs", vertellen Dries Benoit en zijn vrouw Annelies Raes.

De cijfers van schepen van Mensen Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) tonen een positief migratiesaldo van twintig personen tussen Gent en Kortrijk. Dat betekent dat er meer Gentenaars naar Kortrijk trekken dan er Kortrijkzanen naar Gent verhuizen. Dat is voor het eerst zo sinds 2011. Aan wat ligt dat? We vragen het aan Dries Benoit (35) en zijn vrouw Annelies Raes (33). Het koppel woonde ruim tien jaar in Gent, maar kwam recent met overtuiging terug naar Kortrijk. "We zijn na onze studies blijven plakken in Gent, zoals zovelen", vertelt Dries Benoit, die prof is aan de UGent. "Gent beviel ons enorm. Je hebt er alles dichtbij, je kan met de fiets naar het werk en de sfeer is er aangenaam. Ons huisje in het centrum werd echter te klein toen er kinderen kwamen. We keken naar een ruimere woning met tuin uit. We vonden geschikte huizen van rond de 350.000 euro, maar die waren nog te renoveren."

Kim Debue en Julie Deplancke vinden Kortrijk niet langer een saaie stad.
Henk Deleu Kim Debue en Julie Deplancke vinden Kortrijk niet langer een saaie stad.

Onderwijs

Dries Benoit en zijn vrouw stelden vast dat gelijkaardige woningen in Kortrijk tot 25 procent goedkoper zijn. "In Kortrijk heb je voor 350.000 euro een gerenoveerde woning met tuintje in het centrum van de stad. We kochten een huis in de Monseigneur de Haernelaan, vlakbij het station. Mijn vrouw, die postdoctoraal onderzoeker is, fietst naar haar werk, in de universiteit Kulak. Ikzelf pendel met de trein naar Gent. Je staat er in 24 minuutjes, waarna ik de fiets neem naar UGent. De positieve geluiden van mensen die al vanuit Gent naar Kortrijk terugkeerden, overtuigden ons nog meer. Het is fijn om te zien hoe hier steeds meer jonge mensen ondernemen, met als gevolg leuke en alternatieve cafeetjes, restaurants, koffiebars en winkeltjes. Nog een voordeel is het onderwijs. In Gent kan je bijna nooit de school van voorkeur voor je kinderen kiezen. Hier in Kortrijk kan dat wel. Zo volgt onze dochter Clara (5) les in de dichtbijgelegen basisschool Sint-Paulus. Na de herfstvakantie mag ook onze zoon Cesar (2) naar Sint-Paulus. Je hebt vlakbij ons huis ook supermarkten, terwijl je van hieruit met de wagen heel snel op de autosnelwegen zit."

Geen saaie stad meer

Ook Julie Deplancke (28), werkzaam bij maaltijdbezorger Deliveroo, verhuisde recent van Gent naar Kortrijk, waar ze met haar partner Kim Debue (30) in een huis in de Devaerelaan woont. "Kortrijk was vroeger een saaie stad, maar dat is niet meer zo. De mentaliteit zit goed, het leeft weer, er is meer jeugd, er zijn veel activiteiten en de stad is grondig vernieuwd, denken we maar aan de verlaagde Leieboorden bij de Broeltorens", aldus Julie.