Stationsplein krijgt elzen en gele bloemen

OPMERKELIJK INITIATIEF VERBERGT 'LELIJKE' FIETSENSTALLING

De 'lelijke' stalling met duizend fietsen, zoals ze er nu uitziet.
Henk Deleu De 'lelijke' stalling met duizend fietsen, zoals ze er nu uitziet.
De stad laat op het Stationsplein een 'lelijke' stalling voor duizend fietsen verbergen achter een gordijn van elzen. Er komen ook struiken met gele bloemen. De betonnen rand rond de stalling wordt beschilderd. Camerabewaking en verlichting zitten ook in het pakket. Handelaars in de buurt reageren vrij positief. "Slechter dan het nu is, kan het immers niet worden", klinkt het.

Het Stationsplein werd in het kader van de vernieuwing van de stationsbuurt parkeervrij gemaakt. In de plaats werd in april een ijzeren constructie met platen opgezet, als stalling voor duizend fietsen. De commentaren van sommige Kortrijkzanen waren niet mals en gingen van 'bric-à-brac' tot 'een designstad als Kortrijk onwaardig'. Landschapsarchitect Denis Dujardin komt nu met een oplossing.


"De stalling wordt weggestopt achter een gordijn van elzen, al blijft het tegelijk genoeg doorzichtig", zegt Isabel Cossement, woordvoerster van het stationsproject. "Zo kunnen er geen verborgen hoekjes ontstaan. De bomen worden nog dit najaar op ware grootte geplant en bloeien voor het eerst in de lente van 2018."


Er komt ook hertshooi. Dat is een halfwintergroene struik, die van eind juli tot en met september bloeit met goudgele bloemen. De struiken lokken bijen en vlinders.


De betonnen wand rond de stalling wordt beschilderd, zodat het ook op hertshooi lijkt. Door de aanplantingen zullen jongeren niet meer over de betonnen rand kunnen kruipen, want dat is met het verkeer op het plein gevaarlijk. Daar waarschuwden cafébazen eerder al voor.

De stalling wordt verborgen achter een gordijn van elzen en hertshooi.
RV De stalling wordt verborgen achter een gordijn van elzen en hertshooi.

Vier camera's

Onder impuls van de stad komen ook vier extra camera's op het plein. De installatie is voor binnenkort. Die moeten de stalling bewaken. Er is ook werk gemaakt van verlichting. Handelaars op het Stationsplein reageren vrij positief. "Je zal altijd verschillende meningen blijven hebben, maar ik vind het toch beter nu er meer groen op het plein komt", zegt Rens Deweer (29) van koffiezaak Maona. "Het zal sowieso beter zijn, want slechter dan het er nu uitziet, kan niet", zegt Philippe Honoré (59) van frituur Bossuwé. "Al blijft het hier vooral moeilijk zonder parking."


Honoré zag een aanvraag voor drie shop & go-plaatsen (gratis maximaal 30 minuten parkeren) in het begin van de Doornikselaan door de neus geboord. Dat gebeurde na een negatief advies van De Lijn, want er is daar nu een rustzone voor bussen ingericht.