Stad voert één uniform taxilicht in voor alle chauffeurs

Schepen Rudolf Scherpereel geeft het nieuwe licht aan Delphine Hanssens. Op de achtergrond: twee chauffeurs van het bedrijf van Hanssens, Ellie Samyn van de dienst Economie en schepen Axel Weydts.
Foto Joyce Mesdag Schepen Rudolf Scherpereel geeft het nieuwe licht aan Delphine Hanssens. Op de achtergrond: twee chauffeurs van het bedrijf van Hanssens, Ellie Samyn van de dienst Economie en schepen Axel Weydts.
De stad Kortrijk lanceert een uniform en herkenbaar taxilicht. Taxichauffeurs moeten een examen afleggen voor ze een licht krijgen. Het is een van de nieuwe, strenge regels die het stadsbestuur oplegt vanaf januari.

"Het taxilicht maakt deel uit van het vernieuwde taxireglement voor vergunde taxichauffeurs", zegt schepen Rudolf Scherpereel (N.VA). "Vanaf 1 januari gelden nieuwe regels in de stad. Taxi's mogen maximaal zeven jaar oud zijn en maximaal 500.000 kilometer op de teller hebben. Op die manier garanderen we dat er alleen nog kwaliteitsvolle taxi's op de baan zijn." Taxichauffeurs moeten ook een zekere basiskennis hebben over de stad en de taxisector. "De chauffeurs moeten een examen afleggen om te testen of ze voldoende Nederlands kennen en of ze de regelgeving voor taxi's kennen. We verwachten ook dat ze de belangrijkste straten en zaken weten liggen in Kortrijk en dat ze een minimale toeristische kennis hebben. Als ze met hun klanten voorbij de Broeltorens rijden, moeten ze daar toch een klein beetje info over kunnen geven. Taxichauffeurs zijn vaak de eerste mensen die klanten ontmoeten. Ze vormen op die manier hun uithangbord van onze stad. Dan mogen we toch wat kwaliteit verwachten." Pas als chauffeurs aan al die voorwaarden voldoen, krijgen ze een taxilicht van de stad. "Dankzij het taxilicht kunnen klanten de taxi's beter herkennen en snel weten welke wagen vergund is door de stad", zegt schepen Axel Weydts (SP.A). Volgens de schepenen wordt het niet duurder voor de taxichauffeurs. Delphine Hanssens van Taxi Leiedal is alvast pro. "Onze chauffeurs zijn vaak de eerste mensen die bezoekers van onze stad zien. Er mogen wel wat kwaliteitseisen zijn." Er zijn al enkele taxichauffeurs afgehaakt sinds het nieuwe reglement werd aangekondigd. "Maar dat aantal is vrij beperkt", zegt Weydts. (JME)