Spelen, knutselen en smullen in Baggaertshof

SPROOKJESDORP 'KLEINE K' RICHT ZICH VOORAL OP KWETSBARE KINDEREN

De gerenoveerde huisjes van het Baggaertshof stralen een sprookjessfeer uit.
Johan Anckaert De gerenoveerde huisjes van het Baggaertshof stralen een sprookjessfeer uit.
In het Baggaertshof in de schaduw van winkelcentrum K is gisteren een sprookjesachtig kinderdorp geopend. Waar kinderen kunnen spelen, knutselen, smullen, naar muziek luisteren en relaxen. "De huisjes lijken wel betoverd", lacht Zineb Nemri (11) uit Kortrijk. Alle activiteiten zijn er gratis.

De zes beschermde huisjes van drie op drie meter en een binnenkoer met kruidentuin zouden niet misstaan in het sprookjesbos van De Efteling. Het verborgen hof ligt echter niet in het attractiepark in Nederland, maar in de Sint-Jansstraat aan de rand van het winkelwandelgebied in Kortrijk. Voortaan zijn alle kinderen van 6 tot 12 jaar er iedere woensdagnamiddag tussen 13.30 en 16 uur welkom om er zich creatief uit te leven. Want de huisjes in het zeventiende-eeuwse beluik zijn nu ingericht als knutsel-, muziek-, relax-, spellen- en smulhuisje, waar je kan genieten van pannenkoeken en wafels. Je hoeft je niet vooraf in te schrijven.

Kinderen maken een snoepbrochette.
Johan Anckaert Kinderen maken een snoepbrochette.

Vanalles beleven

"Leuk dat we eindelijk eens een plaats voor ons alleen hebben", vertelt Zineb Nemri. "Zodat we niet lastiggevallen worden door pubers. En je kan hier heel veel doen. Ik zal hier vaak komen", vertelt het meisje, dat les volgt in basisschool Sint-Jozef. "Het is een prachtige locatie met erg gezellige huisjes", vertelt vrijwilligster Emma Verhaeghe (19), die momenteel een stage volgt bij jeugdwelzijnswerk Ajko. "Het is perfect voor kinderen, want je kan hier vanalles beleven."

De kinderen luisteren aandachtig naar de uitleg van een vrijwilligster.
Johan Anckaert De kinderen luisteren aandachtig naar de uitleg van een vrijwilligster.

Poppentheater

Het OCMW investeerde 35.000 euro in restauratiewerken. "Zoals het verbeteren van elektriciteit, het voorzien van sanitair op kindermaat en het installeren van een kitchenette", zegt OCMW-voorzitter Philippe De Coene (sp.a).


Er wordt op 25.000 bezoekers gemikt.


"Als we merken dat het goed draait, opent het kinderdorp binnenkort ook op zaterdagnamiddag", stelt De Coene. "De 'Kleine K' is er voor alle kinderen, maar in het bijzonder voor kwetsbare kinderen. Onze brugfiguren informeren daarom over het kinderdorp in ruim 20 basisscholen in Kortrijk. De tuin met meer dan 200 kruiden wordt ingezet om de jonge bezoekers meer te leren over planten en kruiden. Vanaf de lente en zomer van 2018 kan je hier ook poppentheater in openlucht meemaken. En dan is er nog een zaal met ruimte voor workshops, voorleesmomenten, akoestische optredens en theater. Er is zo weer meer beleving in het Baggaertshof ook. Het is een hoekje in onze binnenstad dat te veel Kortrijkzanen nog niet kennen", aldus De Coene.

10.800 euro

In het in 1638 gebouwde hof woonden tot 1979 ongehuwde dames en weduwen. Om de werking van het kinderdorp op te starten en de kinderen te begeleiden, is een startbudget van 10.800 euro vrijgemaakt. Die som komt van het parkeerbedrijf Kortrijk, serviceclub Lions Mercurius, het handelsdistrict en Unizo. Zij hielden op 24 december 2016 een actie in ondergrondse parkings in Kortrijk, waarbij per geparkeerde wagen 4 euro naar het kinderdorp ging.