Scholier slachtoffer van zinloos geweld, dader opgepakt dankzij filmpje

Een scholier kreeg dinsdag na schooltijd klappen. De aanleiding? Hij zou ruzie hebben met de jongere broer van de dader.
RV Een scholier kreeg dinsdag na schooltijd klappen. De aanleiding? Hij zou ruzie hebben met de jongere broer van de dader.
Een filmpje op sociale media waarop te zien is hoe een scholier in Kortrijk wordt afgetuigd door een medeleerling, zorgt voor een stroom van verontwaardigde reacties. De dader, die in het filmpje duidelijk in beeld komt, is intussen gevat. Hij is ter beschikking gesteld van het parket. Zijn school heeft ‘passende maatregelen’ genomen tegenover hem.

Opgelet: onderstaande beelden kunnen als schokkend ervaren worden

Het filmpje laat zien hoe een jonge kerel naast de scholier wandelt. Z’n rechterarm heeft hij over de schouder van het slachtoffer gelegd, waardoor die min of meer verplicht wordt om mee te wandelen. Op een bepaald moment lost de dader zijn greep, kijkt hij de scholier aan en haalt hij een eerste keer uit. Naarmate de seconden verlopen, worden de slagen erger. De dader werkt zijn slachtoffer tegen de grond en deelt daar met zijn vuisten nog enkele flinke slagen uit op het hoofd van de scholier. Die probeert zich te verweren. Op dat moment komt er ook een einde aan de beelden. Het slachtoffer werd naar eigen zeggen belaagd door een groepje van acht jongeren. Hij verloor ook even het bewustzijn. De tiener blijft voorlopig weg van school, tot hij bekomen is van de gebeurtenissen. De aanleiding voor het incident is allicht een ruzie die het slachtoffer op school had met een jongere broer van de tiener die hem nu toetakelde.

Dader opgepakt

De beelden werden dinsdag in de vooravond gemaakt met een smartphone, door een medestander van de dader of iemand die niet anders durfde dan mee te heulen met hem. Donderdag werden ze voor het eerst gedeeld op sociale media door Vlaams Belang en werden ze al snel 25.000 keer bekeken. De feiten speelden zich af in de Kerkweg, vlakbij het VTI waar het slachtoffer op school zit. Doordat de dader in het filmpje zo duidelijk in beeld komt, slaagde de politie erin om hem snel te identificeren. De jongeman werd intussen opgepakt. Hij zou, afhankelijk van zijn leeftijd, vandaag nog worden voorgeleid bij de onderzoeksrechter of de jeugdrechter. Het parket van West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk, bevestigt dat de zaak onderzocht wordt maar communiceert voorlopig niet meer dan dat om het onderzoek niet te schaden.

De feiten speelden zich af in de Kerkweg in Kortrijk.
Henk Deleu De feiten speelden zich af in de Kerkweg in Kortrijk.

Geschokt

Volgens Myriam Devriendt, algemeen directeur van het Guldensporencollege, afdeling engineering (het vroegere VTI), deed het incident zich dinsdagavond voor na schooltijd. “We zijn geschokt door wat te zien is in het filmpje en veroordelen dit uiteraard sterk. Dergelijk gedrag kan niet getolereerd worden. Woensdagvoormiddag hebben we vernomen wat er is gebeurd. We hebben de ouders van beide leerlingen ontvangen. Het slachtoffer wordt begeleid om het incident te kunnen verwerken. Tegenover de dader hebben we passende maatregelen genomen waarover we niet verder communiceren. We verlenen ook onze volle medewerking aan het gerechtelijk onderzoek.”
33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Godfried Brattinga

  Als kind zat ik in een instelling, 9 tot bijna 15 jaar oud Dat was in Nederland en daar gebeurde zoiets elke dag en nog veel harder. Daar werd toegekeken door linkse leiding en niets aan gedaan. En hij krijgt hulp. Maar dat houdt niet in dat dit gewoon een laffe mishandeling is. Lijkt dat blanke westelingen zich niet kunnen verdedigen, het lijkt, maar is niet zo. Ze weten altijd wel wie ze pakken kunnen en tegen een groep kun je ook als vechter niet zoveel, behalve in films dan.

 • Fréderic Sempels

  @jan verstrepen de nagel op,de kop ik zou werkelijkneens de officiele of beter gezegd de officieuze cijfers zien maar daar is groen en unia welbang van en onze linkse media!!!!

 • jan verstrepen

  Je hoort niets van unia of de groen paljaskes.Waarschijnlijk nog te moe van de klimaatbetoging.

 • peter colson

  ERIK PAUWELS, die daders opereren doorgaans nooit alleen. Ze hebben altijd een hele roedel wolven achter zich. Ik wil U eens op uw eentje zien ingrijpen ipv te filmen. Je ligt eerder in het ziekenhuis met de politie naast uw bed omdat de roedel wolven getuigen waren dat U de dader was. Nu is het gefilmd en is het zeer moeilijk om zo'n excuses te verzinnen.

 • Frank Daels

  De dader mag voor mijn rekening berecht worden als een volwassene. Als je groot en stoer wil doen moet je kunnen leven met de consequenties van je daden.