Rel rond ‘kleuters’ met hoofddoek in wij(k)kranten: “Vlaams Belang manipuleert bewust foto’s”

Links de originele foto (van eind 2016 trouwens). Rechts de bewerkte foto van Vlaams Belang
Kos Links de originele foto (van eind 2016 trouwens). Rechts de bewerkte foto van Vlaams Belang
Vlaams Belang en het stadsbestuur van Team Burgemeester, N-VA en sp.a clashen frontaal over het publiceren van foto’s van kleuters met hoofddoek op de voorpagina’s van wij(k)kranten. Volgens burgemeester Vincent Van Quickenborne manipuleert Vlaams Belang bewust foto’s. De vraag moet ook gesteld worden of het wel effectief over kleuters gaat op de foto’s.

“De foto’s die het Vlaams Belang op sociale media laat rondgaan, zijn duidelijk bewerkt”, zegt Van Quickenborne. “Het is trouwens niet de eerste keer dat extreemrechts zo ‘fake news’ in Kortrijk verspreidt. De originele foto’s tonen de stad zoals hij is. Er verschijnen jaarlijks duizenden foto’s in stadspublicaties. Op sommige daarvan staat iemand met een hoofddoek omdat er mensen en jongeren zijn in onze stad die een hoofddoek dragen. Het zijn de mensen van de wijkteams en communicatie die de foto’s maken en kiezen. Wij gaan die als stadsbestuur niet censureren. Laat staan dat we mensen zouden wegknippen uit foto’s. Het stadsbestuur is niet voor of tegen de hoofddoek. Mensen en gezinnen zijn vrij om zelf keuzes te maken. Wat extreemrechts wil, komt neer op een hoofddoekenverbod in publieke ruimtes. Dat is een schending van de grondwet”, aldus Vincent Van Quickenborne.

Uitgebreid debat

“De stad verspreidt zo een radicale en vrouwonvriendelijke interpretatie van de islam”, vindt Wouter Vermeersch van Vlaams Belang. “Ik verwijs naar de Iraans-Belgische vrouwenrechtenactiviste Darya Safai van N-VA, die stelt dat het dragen van hoofddoeken voor kinderen geen vrije keuze is. Ik verwijs ook naar toenmalig staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir van N-VA, die verontwaardigd reageerde op foto’s van kleuters met een hoofddoek bij de Turkse organisatie Milli Görüs. En dan is er Hendrik Bogaert van CD&V, die eerder voor een algemeen hoofddoekenverbod in de publieke ruimte pleitte. De islamitische hoofddoek is een (anti-)seksueel instrument. Vrome moslims vinden dat gehuwde vrouwen en ongehuwde meisjes vanaf de puberteit – om hun (familie-)eer te beschermen – zichzelf dienen te bedekken om niet de lust op te wekken van mannelijke toeschouwers. Ik vraag een uitgebreid debat, waarbij experten tijdens een gemeenteraad de complexe en gevoelige materie toelichten aan de beleidsmakers. En uitleggen waarom dit soort communicatie een verkeerd signaal geeft aan de Kortrijkse samenleving”, aldus Wouter Vermeersch.

Schuld bij Facebook?

Volgens Wouter Vermeersch is er geen sprake van het bewust manipuleren van foto’s: “De algoritmes van Facebook verminderen de prestaties van foto’s die meer dan twintig procent tekst bevatten. Die voorpagina’s bevatten meer dan twintig procent tekst en daarom moeten wij overtollige tekst verwijderen om die op Facebook te plaatsen. Van Quickenborne discussieert over de vorm en niet over de inhoud”, aldus Vermeersch. Van Quickenborne lacht die uitleg weg en verwijst naar de andere lay-out, de andere kleuren en de andere lettertypes bovenaan de bewerkte foto’s van Vlaams Belang (zie foto): “Of is dat ook al de schuld van Facebook misschien?”.

Deze foto is niet bewerkt en is recent.
Kos Deze foto is niet bewerkt en is recent.
Op deze door Vlaams Belang gemanipuleerde foto staat maar één jongere, het meisje met hoofddoek
Kos Op deze door Vlaams Belang gemanipuleerde foto staat maar één jongere, het meisje met hoofddoek
Vermeersch legt de schuld bij de algoritmes van Facebook. Van Quickenborne weerlegt dat omdat je bovenaan de foto's van VB een andere lay-out, lettertype en kleur ziet.
Kos Vermeersch legt de schuld bij de algoritmes van Facebook. Van Quickenborne weerlegt dat omdat je bovenaan de foto's van VB een andere lay-out, lettertype en kleur ziet.14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Janssen

  Quickie schermt met de grondwet? Waar is de gelijkheid vd grondwet dan want de hoofddoek is onderscheidend en dus discriminerend voor ongesluierde vrouwen en waar blijft de scheiding tussen kerk en staat of staan religieuze voorschriften vd islam dan toch boven onze grondwet?? Dat debat diende inderdaad reeds láng gevoerd te zijn,quicky!

 • Steve Wildemeersch

  Kinderen hoeven geen hoofddoek te dragen volgens de Islam. Het hoofdoek dient vooral om de getrouwde vrouw weg te steken voor de ogen van andere mannen.

 • Filip De Meuter

  Spa is weer op dreef , er wordt hier niets gemanipuleerd door VB, enkel leugens verkocht door Spa !!! Wie vindt het normaal dat kleine kinderen al verplicht worden om een hoofddoek te dragen trouwens??

 • peter colson

  Ze doen nochtans hetzelfde als linkse partijen, maar deze laatsten komen er wel altijd mee weg. Waarom laten linksen nooit een foto van hun betogingen vanuit de hoogte zien? Omdat men dan met 1 oogopslag meteen kan zien dat de DUIZENDEN betogers waarmee ze komen aandraven er uiteindelijk maar 500 zijn. En fotomanipulatie zie je ook door media en NGO's doen om geld los te peuteren

 • Koen Lapauw

  Dit noemt framing. Ze hebben het geleerd van de VRT, dus niets verkeerd mee. De burger is de snel-belg wet nog niet vergeten, ons door de strot geramd door OVLD. Hier in Kortrijk mag trouwens alles. Geluidsoverlast door werken aan nieuwe Delhaize vanaf 6 uur s'morgens, wordt weggewuifd door de minder-hinder ambtenaar : je moet maar buiten de stad gaan wonen.