Reizigers vinden weg naar nieuwe bushaltes

STAD DEELT FOLDERS UIT, SCHOLEN VOORAF VERWITTIGD

Communicatieverantwoordelijke Isabel Cossement wijst de reizigers de weg.
Henk Deleu Communicatieverantwoordelijke Isabel Cossement wijst de reizigers de weg.
Wie de bus wil nemen aan het station in Kortrijk, doet dat sinds gisteren aan vier nieuwe terminals. Chaos was er, ondanks de eerste schooldag, niet. De stad liet massaal folders uitdelen en scholen waren vooraf verwittigd. "We zijn goed geïnformeerd", klonk het bij de meeste reizigers.

De Lijn doekte het busstation in de Tolstraat definitief op, nu daar maandag werken voor de vernieuwing van de stationsbuurt aanvatten. Er zijn vier nieuwe terminals ingericht, twee aan de voorkant en twee aan de achterkant van het station. Het was gisteren op de eerste dag even zoeken en wennen voor de duizenden reizigers, maar de gevreesde chaos bleef uit. "We kregen de voorbije dagen al info via schermen in de bussen", zegt Anke Schaubroeck (27) uit Waregem, die naar maatwerkbedrijf Waak in Kuurne moest. "Alle info staat ook op de app van De Lijn. Ik ben tevreden."

Anouk Rogge (links ) krijgt uitleg van een hostess.
Henk Deleu Anouk Rogge (links ) krijgt uitleg van een hostess.

Folders uitgedeeld

Hetzelfde verhaal klonk bij de scholieren. Razend druk was het trouwens niet gisteren, omdat scholieren op de eerste schooldag in verspreide slagorde vertrokken. Zo werden veel oudere leerlingen van het secundair pas later in de voormiddag op school verwacht. "Ik vond makkelijk mijn halte, met dank aan de prima begeleiding", vertelt Anouk Rogge (16) uit Harelbeke, die naar de Kortrijkse afdeling Kaai van het Guldensporencollege trok. "We zullen het allemaal snel gewoon worden."


De reizigers werden duidelijk niet aan hun lot overgelaten. "De stad zette samen zes gemeenschapswachten en hostessen in om folders uit te delen en reizigers te informeren", zegt Isabel Cossement, communicatieverantwoordelijke van het stationsproject. "Ook komende maandag zijn de gemeenschapswachten aanwezig. Scholen zijn vooraf via mail verwittigd en kregen ook folders. Die werden bij het afhalen van de boeken voor het nieuwe schooljaar uitgedeeld. De meeste scholieren vertrekken vanop de twee haltes in de Tacklaan en Wandelingweg, achter het station. We hebben de scholen wel een beetje gespreid over die haltes om opstoppingen te voorkomen. Eén probleem nog: de elektrische informatieborden werken niet aan de nieuwe terminals, maar dat komt volgende week in orde."


Om reizigers te bedanken voor hun geduld, werden gisteren 1.000 cupcakes uitgedeeld. Chauffeurs en medewerkers van De Lijn kregen een snoepzakje, als dank voor hun inzet. Er stonden ook picknicktafels aan het station, terwijl een dj muziek bracht. De vier nieuwe busterminals blijven minstens vijf jaar, tot de bouw van een nieuw station start. Wie een taxi nodig heeft, moet voortaan ook naar een andere plaats. De taxi's staan in de Tolstraat nu, tegenover het Parkhotel. En voor automobilisten is het eveneens wennen. Omdat er nu een busbaan in de Sint-Jorisstraat is, kan je er niet meer in beide richtingen rijden. "Er is daar nu eenrichtingsverkeer, naar het Schouwburgplein toe", zegt schepen van Mobiliteit Axel Weydts (sp.a). "Fietsen kan wel in beide richtingen."


Info: www.stationsprojectkortrijk.be.