Politierechter spreekt zes foutparkeerders achter station vrij

De politierechter in Kortrijk heeft de boetes kwijtgescholden van zes foutparkeerders achter het station in Waregem. De collectieve vrijspraak is opmerkelijk want de inbreuken werden wel degelijk begaan. "Er waren gewoon niet genoeg parkeerplaatsen", klinkt het.

Verkeerd parkeren, beboet worden en uiteindelijk toch niet moeten betalen: het kan dus. Zes dergelijke 'zondaars' werden door de politierechter in Kortrijk vrijgesproken. Twee werden meer dan één keer beboet. N-VA- gemeenteraadslid Ellen Devriendt uit Sint-Eloois-Vijve verkeerde in dat geval. "Ik kreeg drie keer een proces-verbaal voor foutparkeren, telkens met een boete van 55 euro tot gevolg", zegt ze. "Twee van die boetes werden uitgeschreven op dezelfde dag in 2013. De inbreuk die er op vermeld stond, was echter telkens anders, alhoewel mijn wagen in tussentijd niet verplaatst werd. Dat vond ik oneerlijk. Daarom zette ik mijn argumenten op papier. Die moesten duidelijk maken waarom de boetes volgens mij onterecht waren uitgeschreven."


Ze betwist niet dat ze verkeerd geparkeerd stond. "Nu is de situatie wat verbeterd door de uitbreiding van de parking achter het station. Toen ik bekeurd werd, was er gewoon veel te weinig parkeerplaats."


Celine De Rouck van het Gentse advocatenkantoor Intolaw, die drie van de foutparkeerders vertegenwoordigde op de rechtbank, vindt de vrijspraak meer dan terecht. "Bij de processen-verbaal staken geen foto's van de overtreding", zegt ze. "Twee verschillende tenlasteleggingen voor dezelfde inbreuk doen ook de wenkbrauwen fronsen. Daarbovenop oordeelde de rechter dat er destijds wel degelijk een fundamenteel probleem moet geweest zijn, vermits later de parking uitgebreid werd. Ik begrijp die redenering. Enerzijds wordt pendelen aangemoedigd, maar anderzijds is er plaats te kort om je wagen te parkeren waarmee je naar het station komt."


Of het parket beroep aantekent tegen de collectieve vrijspraak, is nog niet duidelijk. (VHS/LPS)