Philippe De Coene wordt schepen van Sociale Vooruitgang en Armoedebestrijding: “Ook lage middenklasse verdient aandacht”

Philippe De Coene
Henk Deleu Philippe De Coene
De komende jaren wordt in Kortrijk een beleid ontwikkeld voor een vergeten groep inwoners: de lage middenklasse . Dat werd zondag bekendgemaakt op de nieuwjaarsreceptie van sp.a en ABVV in de Scala. Philippe De Coene wordt schepen van Sociale Vooruitgang en Armoedebestrijding in plaats van schepen voor Sociale Zaken.

“We besteden meer aandacht aan  een vergeten groep: mensen die geen OCMW-cliënt zijn, maar die het vaak lastig hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. In Kortrijk gaat het naar schatting om 10.000 mensen”, aldus De Coene. “De situatie van alleenstaande ouders is ook vaak schrijnend”, weet hij. “Hun basiskosten liggen even hoog als die van tweeverdieners. Daarom flirt die groep vaak met de armoedegrens. Ze worden vaak ontmoedigd of kwaad omdat ze ook belastingen en sociale bijdragen betalen en daar dus ook de vruchten willen van plukken.”

De Coene wil concrete maatregelen treffen voor de kwetsbare inwoners. “Er moeten kortingen komen van minstens 50 procent op sportactiviteiten of andere culturele en sociale bezigheden. Ik wil ook huurgaranties invoeren en de hoge facturen beperken dankzij onder andere groepsaankopen.” Volgens sp.a is de lage middenklasse in Kortrijk een groeiende groep. Momenteel telt Kortrijk 11.506 alleenwonenden en daarenboven nog eens 2.580 eenoudergezinnen. Samen gaat het over meer dan 14.000 van de 32.755 Kortrijkse huishoudens of bijna de helft. Het grootste deel bestaat uit vrouwen: 6.052 alleenwonende vrouwen (5.422 mannen) en 2.113 alleenstaande moeders (460 alleenstaande vaders).
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.