Opnames Bevergem op kruissnelheid

NIEUWE FICTIESERIE HEEFT UITVALSBASIS IN TRANSFO

Xavier Coppens
De opnames voor de nieuwe Canvas-fictieserie Bevergem zitten op kruissnelheid. Uitvalsbasis is de beschermde elektriciteitscentrale Transfo in Zwevegem. Kooigemplaats in Kooigem doet dienst als dorpsplein. Eén van de hoofdrollen is voor de uit Rekkem afkomstige stand-up comedian Freddy De Vadder.

Bevergem is een fictief dorp, maar het zal vol scènes zitten met onze regio als decor. Een serie van bij ons dus. Zo doet Kooigemplaats dienst als dorpsplein. "Goed dat de meest vergeten deelgemeente van Kortrijk in de kijker staat", zegt burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld). De stad betaalt dit jaar 35.000 euro en volgend jaar 30.000 euro aan de productie als compensatie, want ook Zerkegem was in de running. Het grootste deel van de opnames zijn in Zwevegem. "Wij betalen niets, maar zorgen voor ondersteuning door onder meer panden ter beschikking te stellen en signalisatie te voorzien als er bijvoorbeeld wegen moeten afgezet worden", zegt burgemeester Marc Doutreluingne (Gemeentebelangen). "Deze serie zal onze gemeente toeristisch op de kaart zetten. Zo komt er in het najaar van 2015 een Bevergem-route en in 2016 een toeristisch onthaalpunt in Transfo."

Bart Vanneste alias Freddy De Vadder en Maaike Cafmeyer krijgen aanwijzingen op de set.
Foto's Petit Bart Vanneste alias Freddy De Vadder en Maaike Cafmeyer krijgen aanwijzingen op de set.

Slagerij Vantieghem

Er waren al opnames op tal van locaties zoals in de meisjesschool in Moen en in café De France en slagerij Vantieghem in Sint-Denijs. "De cast heeft op maandag 14 juli enkele uren onze slagerij ingepalmd", zegt Marleen Martin. "Ze vonden onze klassieke inrichting goed passen. De straat was deels afgezet, want er werd ook met levende varkentjes gewerkt."


Productiehuizen De Wereldvrede en BroekToe kozen voor Zwevegem omdat het ver ligt van grote steden en uitgestrekt is met veel velden, want Bevergem moet een desolate plaats zijn. De serie wordt in het najaar van 2015 in acht afleveringen getoond op Canvas. Uitvalsbasis is de beschermde elektriciteitscentrale Transfo, waar er tot eind september opnames zijn. "Het wordt een topreeks", zegt producent Gilles De Schryver. "Bevergem is een drama, overgoten met een humoristische saus. Er wordt enkel West-Vlaams gesproken. Dat maakt de fictieserie authentieker en echter."

Maxime Petit

Groteske personages

Vijf jaar geleden daagde Bart Vanneste, alias Freddy De Vadder, bevriende acteurs uit om te werken aan eigen personages, dialogen en een scenario. Zo ontstond Bevergem. Freddy De Vadder zal er verrassend uit de hoek komen. "Iedereen kent hem van zijn zaalshows, maar in Bevergem zien we hoe Freddy in het echte leven is", vertelt Gilles De Schryver. "Het is een droom die uitkomt, want eindelijk kunnen we ons eens volledig laten gaan in ons eigen dialect", zegt Bart Vanneste. "Freddy De Vadder duikt onder in het fictieve dorp, waar het vol groteske personages zit. Er zijn inwoners wiens carrière in het slop zit, die de Lotto winnen, geen kinderen kunnen krijgen, enzovoort. Dat alles wordt op een sarcastische manier getoond. En op het einde, met de dorpsfeesten, raken de gemoederen helemaal verhit. Het belangrijkste is dat Bevergem geapprecieerd wordt en weerklank krijgt tot in het buitenland."

Geen snobs

De cast omvat naast Bart Vanneste ook medebedenkers Maaike Cafmeyer, Wim Willaert, Piet De Praitere, Ann Tuts, Ilse De Koe, Han Coucke, Sébastien Dewaele, Zouzou Ben Chikha, Wannes Cappelle, Dries Heyneman, Isabelle Van Hecke en Anemone Valcke. "Geen snobs, maar acteurs met een hoek af en een gevoel voor humor en anarchie", vertelt Vanneste. "We vormen een echt team. Het overtreft mijn verwachtingen. De kijker zal plat liggen van het lachen." Dat vindt ook de uit Kortrijk afkomstige Piet De Praitere alias stand-up comedian 'Etienne met het open verhemelte'. "Het is het mooiste project dat ik ooit heb gedaan. Ikzelf ben de OCMW-voorzitter in Bevergem, die denkt dat hij burgemeester zal worden, maar eigenlijk diep in de miserie zit omdat hij relatieproblemen heeft. Ik ben al 25 jaar bevriend met Bart Vanneste en was er van het begin bij, toen Bevergem ontstond."


Wie meer info wil over de fictiereeks: www.dewereldvrede.be.