Nieuw Kortrijk krijgt 311 huizen

MAATSCHAPPIJ INVESTEERT 60 MILJOEN EURO IN PROJECT

Maxim Veys en Ilse Piers in de verouderde buurt Nieuw Kortrijk die wordt aangepakt. Er komen 311 nieuwe en bijna energieneutrale huizen.
Henk Deleu Maxim Veys en Ilse Piers in de verouderde buurt Nieuw Kortrijk die wordt aangepakt. Er komen 311 nieuwe en bijna energieneutrale huizen.
De verouderde buurt Nieuw Kortrijk krijgt tegen 2020 liefst 311 nieuwe en bijna energieneutrale huizen. De sociale huisvestingsmaatschappij Wonen Regio Kortrijk investeert 60 miljoen euro in het project. De wijk, gebouwd in de jaren 50, voldoet niet meer aan de normen van deze tijd.

De eerste fase wordt in het voorjaar van 2018 opgestart. Die fase omvat 105 huizen in de Dennenlaan, Dokter Snellaertstraat, Acacialaan, Beukenlaan, Olmenlaan en Berkenlaan.


"Er worden 22 woningen gerenoveerd", zegt voorzitter Maxim Veys van de sociale huisvestingsmaatschappij Wonen Regio Kortrijk. "De andere huizen worden gesloopt om plaats te ruimen voor 77 meergezinswoningen en 6 grondgebonden woningen. De huidige bewoners van de betrokken huizen zijn ondertussen al verhuisd. Zij kunnen, eens de werken voorbij zijn, kiezen. Ze keren terug naar Nieuw Kortrijk of ze blijven waar ze nu wonen. Die operatie vergt heel wat coördinatie. Directrice Ilse Piers en de medewerkers verdienen dan ook een pluim. De werken in Nieuw Kortrijk zijn zeker nodig. De verouderde huizen schieten vooral tekort op het vlak van comfort en energiezuinigheid."

Een blik op de nieuwe woongelegenheden.
repro LPS, Abscis Architecten Een blik op de nieuwe woongelegenheden.

Alleenstaand

De nieuwe woningen zullen in niets te vergelijken zijn met de huidige huizen, die opgetrokken werden in de jaren 50 van vorige eeuw.


"Want toen had je vooral gezinnen met vier tot zes personen", zegt Veys. "Anno 2017 maakt 17 procent van de bewoners in Nieuw Kortrijk van een tweepersoonsgezin deel uit. Verder maakt 10 procent van de bewoners van een driepersoonsgezin deel uit. De nieuwe huizen zijn hierop voorzien. Verder wordt 10 procent van de nieuwe huizen aan bewoners met een beperking aangepast. We houden eveneens rekening met alleenstaanden, goed voor 53 procent van de aanvragers. We stemmen het aanbod zo beter af op de vraag en de nieuwe sociologische realiteit van de 21ste eeuw", benadrukt Veys. Tegen 2020 worden gefaseerd nog eens 206 huizen onder handen genomen in Nieuw Kortrijk.


Wat het totaal op 311 nieuwe en gerenoveerde huizen brengt, goed voor een investering van 60 miljoen euro.


Er wonen in Nieuw Kortrijk ook mensen die niet huren. Zij kochten een sociale woning. "We onderhandelen momenteel met die twintig huiseigenaars", zegt Maxim Veys.


"We hebben al met negen van hen een oplossing op maat gevonden. Het gaat niet noodzakelijk om een verkoop. Soms kan een ruil. Anderen willen huurder worden. Of willen een garantie op een huis, voor hun oude dag", aldus Veys. Er wordt tot slot grondig bekeken in welke mate huizen van eigenaars kunnen meegenomen worden in de ingrijpende renovatie- en vernieuwingsgolf.