Niet-ontmantelde bommen in woning

150 EXPLOSIEVEN EN 40 VUURWAPENS GEVONDEN TIJDENS HUISZOEKING

Ordediensten doorzoeken de woning en zullen maar liefst 150 bommen en 40 vuurwapens in beslag nemen.
Alexander Haezebrouck Ordediensten doorzoeken de woning en zullen maar liefst 150 bommen en 40 vuurwapens in beslag nemen.
Tijdens een huiszoeking in een woning langs de Oudenaardsesteenweg heeft de politie gisteren een 40-tal vuurwapens en zo'n 150 bommen gevonden. Enkele van die bommen waren nog niet ontmanteld en werden door de ontmijningsdienst DOVO meegenomen. "De eigenaar was zich van geen kwaad bewust", zegt het parket.

De politie trok grote ogen gisterenmorgen tijdens een geplande huiszoeking in de Oudenaardsesteenweg in Kortrijk. Na enkele bezorgde meldingen had een onderzoeksrechter die huiszoeking bevolen. Omdat de politie al een vermoeden had dat ze in het huis een grote verzameling aan oorlogsmateriaal zou vinden, plande ze een opruimactie samen met DOVO en de civiele bescherming. Vanaf het moment dat de ordediensten de woning betraden, werd het al snel héél duidelijk: de verzameling oorlogswapens was ongelooflijk groot. Het hele huis was van onder tot boven volgestouwd met oorlogsmateriaal. Van kostuums en helmen tot een groot aantal bommen en vuurwapens. "De explosieven die nog niet ontmanteld waren - en dus onschadelijk moesten gemaakt worden - werden door DOVO meegenomen", zegt Sofie Vanden Berghe van het Kortrijks parket. "Alle wapens die een inbreuk uitmaken op de wapenwetgeving worden eveneens in beslag genomen." Door de geplande opruimactie was de Oudenaardsesteenweg ter hoogte van het Pirroen een tijdlang afgesloten voor het verkeer. Eerst werden alle wapens voor de woning in een tent gelegd om in de namiddag te worden opgehaald door DOVO.


'De soldaat', zoals de eigenaar van het huis bekendstaat in de omgeving, verblijft al een tijdje niet meer zelf in het huis.

Enkele explosieven worden meegenomen door DOVO.
Alexander Haezebrouck Enkele explosieven worden meegenomen door DOVO.

Rusthuis

J.C. (70) woont zelf al meer dan tien jaar niet meer in het pand. De man, die vroeger nog voor de Groendienst bij de stad Kortrijk werkte, verhuisde naar een andere woning en zit ondertussen in een rusthuis. Hij bleef al die tijd wel eigenaar van de woning, die al die tijd onbewoonbaar bleef. "Iedereen wist hier dat hij alles verzamelde wat met oorlog te maken had", vertelt een bejaarde buurvrouw. "Verder was er niets aan hem aan te merken. Hij was altijd vriendelijk. Nadat hij verhuisde, heb ik geen contact meer met hem gehad." De verzameling van J.C bleef al die tijd dus onaangeroerd liggen in de woning, tot gisteren. Volgens het parket was de man zich al die tijd van geen kwaad bewust wat betreft de aparte verzameling.