N-VA fluit Steve Vanneste terug na beledingen aan Nelson Mandela

Steve Vanneste stelde eerder voor om de portretten van het koningspaar in het gemeentehuis niet te vervangen.
Foto Anckaert Steve Vanneste stelde eerder voor om de portretten van het koningspaar in het gemeentehuis niet te vervangen.
N-VA-gemeenteraadslid Steve Vanneste, die wijlen Nelson Mandela maandag een terrorist noemde, heeft zijn woorden gisteren ingeslikt. Dat deed hij op vraag van N-VA. "Een eerste stap in de goeie richting, want hij heeft onze geloofwaardigheid onderuitgehaald", zegt Vlaams parlementair Axel Ronse.

Vanneste kreeg bakken kritiek op sociale media en werd zwaar op de vingers getikt door Axel Ronse, die peter is van de Kortrijkse N-VA-afdeling. Zeker gezien Mandela door N-VA-topman Bart De Wever eerder omschreven werd als een 'inspiratiebron voor miljoenen mensen'. "Wat Vanneste gezegd heeft, staat haaks op ons gedachtengoed en is tot op nationaal niveau in slechte aarde gevallen. Hij mag geen cavalier seul spelen. Er volgt hierover eerstdaags een gesprek. Veel zal afhangen van zijn houding tijdens dat gesprek, maar ik hoop dat het niet tot een procedure in de partijraad moet komen om hem al dan niet uit de partij te zetten. Steve Vanneste blijft namelijk ook een getalenteerde jongen en een dossiervreter", aldus Ronse.


"Ik besef nu dat ik met mijn uitspraken te kort door de bocht ging", liet Vanneste gisteren weten. "Ik trek mijn woorden dan ook terug. Ik heb de naam Nelson Mandelaplein (op Kortrijk Weide) mee goedgekeurd in het verleden en sta daar nog altijd achter. Mandela verdient een plein", aldus Vanneste.


Het is niet de eerste keer dat hij zijn eigen zin doordrijft. Zo stelde hij in augustus 2013 nog voor om in de gemeenteraadszaal geen nieuwe staatsieportretten van koning Filip en koningin Mathilde op te hangen (LPS)