Mondmaskers op standbeelden tegen fijn stof

Leden van PVDA gaven enkele standbeelden op het Vandaleplein een mondmasker.
Henk Deleu Leden van PVDA gaven enkele standbeelden op het Vandaleplein een mondmasker.
PVDA voerde vrijdagochtend actie door standbeelden een mondmasker te geven, zoals op het gedenkteken Jozef Van Dale op het Vandaleplein.

De politie kwam ter plaatse, maar kneep een oogje dicht. "Kortrijk ligt bedolven onder een dikke laag fijn stof, wat niet goed is voor onze gezondheid", zegt klimaatactiviste en kandidate Natalie Eggermont.


"We ijveren voor een 'properluchtplan', dat alle bronnen van fijn stof aanpakt. Het centrum moet autoluw worden en een paradijs voor fietsers en voetgangers. Combineer gratis randparkings met een pendeldienst en investeer in milieuvriendelijk openbaar vervoer. Maak het openbaar vervoer gratis in Kortrijk en deelgemeenten, zoals al in meer dan honderd steden en gemeenten het geval is wereldwijd. We pleiten verder voor de oprichting van een publiek energiebedrijf dat via een uitgebreid stedelijk warmtenet duurzame restwarmte levert aan alle bewoners. Tot slot: maak van Kortrijk een groene oase. Bomen doen de concentratie aan fijn stof tot 60 procent dalen. Kortrijk is één van de meest gebetonneerde steden in Vlaanderen. Onze doelen zijn een uitgebreid stadsbos, parken in alle wijken, inzetten op stads- en geveltuintjes, een overkapping van de ring en een betonstop, waarbij de stad braakliggende terreinen koopt en omzet tot groene ruimtes", aldus Natalie Eggermont. (LPS)