Magneetvissers halen per toeval gestolen kluis boven

RHIZO SCHOOL BLIJ DAT SAFE NA MEER DAN 2,5 JAAR WEER OPDUIKT

Bjorn helpt de zware kluis op het droge hijsen.
Alexander Haezebrouck Bjorn helpt de zware kluis op het droge hijsen.
Twee magneetvissers hebben gisteren langs de Spinnerijkaai een zware kluis opgevist. Daarna vielen ze van de ene verbazing in de andere. Wat bleek? De kluis werd in 2015 gestolen uit de gebouwen van de Rhizo School campus Oost. En de dieven in kwestie hebben nog heel wat meer op hun kerfstok.

Magneetvissers Dimitri Christiaens (36) en Bjorn Debeuf (35) wisten gisterenmiddag even niet wat ze met hun magneten hadden bovengehaald. "Toen we op de Spinnerijkaai liepen, zagen we plots iets op de bodem van het water liggen", vertellen de vissers. "We dachten eerst dat het een betonblok was. Maar toen we een van onze magneten erop gooiden, bleef de magneet steken. Omdat het ding te zwaar was, moesten we het met een grotere magneet proberen. Daarna zijn we beginnen trekken. Toen we het ding echt uit het water wilden hijsen, hebben we de hulp van een schipper moeten inroepen die daar een boot heeft. Na heel wat trekwerk kregen we het gevaarte op het droge. Het bleek een grote kluis van zo'n meter hoog te zijn. Wat er in de kluis lag? Een factuurkaart voor de Colruyt van het Sint-Theresia (nu de Rhizo School, red.), wat kredietkaarten en één euro."

Dimitri en Bjorn met hun uitzonderlijke vondst.
Alexander Haezebrouck Dimitri en Bjorn met hun uitzonderlijke vondst.

Ook 25 laptops weg

De vissers brachten de kluis naar de politie, waar hun monden nog eens open vielen. Wat bleek? De kluis werd in februari 2015 gestolen bij een inbraak. "Het is ongelooflijk dat die kluis na al die tijd nu plots weer opduikt", reageert directrice Dominique Detremmerie. "Ik herinner mij die inbraak nog heel goed. In die periode kregen we vaker af te rekenen met inbraken. Maar toen hadden de inbrekers naast de kluis ook 25 laptops en 1.200 euro cash gestolen. We hadden dat weekend een podiumavond gehouden. Gelukkig is er intussen in de nieuwbouw heel wat meer controle en hangen er ook meer camera's. Van magneetvissen had ik nog nooit gehoord, maar chapeau voor die mannen."

Dertig maanden cel

De politie heeft de inbrekers van de Rhizo School campus Oost na de inbraak in 2015 later dat jaar opgepakt. Begin dit jaar moesten ze zich verantwoorden voor de rechter voor drie gewapende overvallen en vijf inbraken of diefstallen, allemaal gepleegd in het voorjaar van 2015. De bende uit Kortrijk en Harelbeke, waarvan acht daders toen minderjarig waren, overvielen op 6 juli met een luchtdrukpistool apotheek Verbelen op het Halenplein in Kortrijk en op 2 april een buurtwinkel in Kortrijk. De leider van de bende brak ook binnen in het Guldensporencollege in Kortrijk in mei 2015. Met een slijpschijf brak hij daar een kluis open. Er verdwenen ook laptops, beamers en cash geld. Begin maart dit jaar werd de bendeleider veroordeeld tot dertig maanden celstraf, waarvan de helft effectief, en een geldboete van 600 euro. De andere daders kregen achttien maanden cel, waarvan zeven maanden effectief, en een boete van 600 euro.