Leerlingen restaureren kanon

FRANS GESCHUT UIT 1918 KRIJGT VASTE PLAATS VLAKBIJ CAFÉ DE DREVE

Lieven Vandecaveye, Wannes Messely, Kenny Heremans, Jelle Vanneste, eigenaar Johan Vandewalle en Christine Sedeyn.
Foto Henk Deleu Lieven Vandecaveye, Wannes Messely, Kenny Heremans, Jelle Vanneste, eigenaar Johan Vandewalle en Christine Sedeyn.
De leerlingen van het PTI in Kortrijk restaureren een Frans veldkanon uit 1918. Het zeldzame geschut krijgt na de restauratie een plaats nabij café De Dreve in Zonnebeke, waar in de Eerste Wereldoorlog gevochten werd.

Het 75 mm veldkanon werd in een fabriek in het Franse Bourges gemaakt. Van het geschut bestaan er maar twee exemplaren in België. Het andere kanon bevindt zich in het Koninklijk Legermuseum in Brussel.


"Het kanon heeft een strategische rol gespeeld op het einde van de Eerste Wereldoorlog, maar waar precies is niet bekend", zegt eigenaar Johan Vandewalle (54) uit Zonnebeke.


"Het werd ook aan het begin van de Tweede Wereldoorlog gebruikt. De Fransen dumpten het geschut toen aan de Franse grens in de Leie, zodat de Duitsers het niet meer konden gebruiken. Het werd in de jaren '60 opgevist tijdens Leiewerken. Nadien stond het kanon lange tijd in het toenmalig museum Spearhead in Dadizele, waar nu een café is. Toen Amerikaanse verzamelaars het kanon later wilden verschepen naar de Verenigde Staten, heb ik ingegrepen. Ik zocht contact met hen. Ik kocht het kanon voor een kleine 2.000 euro. Dat bedrag wou ik gerust neertellen, want ik heb een passie voor zeldzaam erfgoed."


Johan Vandewalle laat het kanon in het Provinciaal Technisch Instituut restaureren door leerlingen van het zevende specialisatiejaar industriële onderhoudstechnieken.


Om de roest grondig te verwijderen, wordt het kanon gezandstraald.

Pantserschild

"Er ligt veel werk op de planken. Het achterstuk is losgescheurd, het pantserschild is weg, de loop is kapot en kleine onderdelen zoals een hoogterichter zijn aan vervanging toe", zegt leerkracht Lieven Vandecaveye.


"Een smid uit Diksmuide wil ons helpen. Zelf contacteren we Franse musea om de originele plannen van het kanon in handen te krijgen. Het herstellen van het hydraulisch terugslagsysteem, waardoor het onderstel van het kanon op zijn plaats blijft als je het afvuurt, wordt de grootste uitdaging. De werken kosten 6.000 euro. De school en de eigenaar financieren dat bedrag. De restauratie duurt een schooljaar en telt als eindwerk."


Het restauratieproject biedt meer dan enkel techniek.


"Vanuit educatief oogpunt is het eveneens een belangrijk project", zegt adjunct-directeur Christine Sedeyn. "De leerlingen krijgen tijdens de werkzaamheden uitleg over de Eerste Wereldoorlog."


De zevendejaars zijn toch vooral geïnteresseerd in het technische aspect, als we hen aanspreken. "Die oorlog spreekt ons niet aan, maar in de restauratie hebben we wel zin", zeggen Wannes Messely (18) en Kenny Heremans (20) uit Kortrijk en Jelle Vanneste (19) uit Heule. "We vinden het een heel mooie uitdaging, die niet te onderschatten is."

Polygoonbos

Het veldkanon krijgt na de restaurantie een vaste plaats in de buurt van De Dreve. Dat is het café van eigenaar Johan Vandewalle aan de overkant van het Polygoonbos in Zonnebeke. Hij heeft die plek zorgvuldig gekozen.


"Daar stopten de Fransen de Duitse doorbraak tijdens de winter van 2015", weet de Zonnebekenaar.