Lector UGent betast collega's tijdens werkbezoek in buitenland

MAN RISKEERT 6 MAANDEN CEL EN 6.000 EURO BOETE

Henk C. ontkent de aantijgingen niet, maar volgens hem worden de feiten wel erger voorgesteld dan ze waren.
Foto Henk Deleu Henk C. ontkent de aantijgingen niet, maar volgens hem worden de feiten wel erger voorgesteld dan ze waren.
Een 52-jarige -intussen geschorste- lector van de UGent riskeert zes maanden cel en 6.000 euro boete omdat hij collega's zou hebben aangerand. Henk C. uit Kortrijk dwong zijn slachtoffers op werkbezoek in het buitenland het bed te delen op hotel. "Ik ben misschien ietwat over de schreef gegaan, maar deze zaak is eigenlijk niets meer dan een afrekening", zegt de lector.

Grensoverschrijdend seksueel gedrag op het werk en aanranding van de eerbaarheid. Dat is waarvoor Henk C. uit Kortrijk zich moet verantwoorden bij de arbeidsauditeur. De procedure kwam er nadat vier jonge mannen zich meldden als slachtoffer van de hoofdlector van de vakwerkgroep industriële automatisatie aan de Kortrijkse hogeschool Howest, behorend tot de Associatie Universiteit Gent. Allen kwamen ze met een gelijkaardig verhaal.

Eén bed

Ze gingen tussen 2002 en 2012 individueel mee op werkbezoek met C. naar het buitenland, met een overnachting op hotel. Eens aangekomen, bleek telkens dat er maar een kamer ter beschikking was, met één bed bovendien. En toen het moment om te gaan slapen eraan kwam, zei C. laconiek dat hij gewoonlijk naakt slaapt. "De slachtoffers durfden niet tegen hem in te gaan, omdat hij als hoofdlector een moreel gezag op hun uitoefende", klinkt het bij hun advocaten. "C. maakte hen ook duidelijk dat het goed zou zijn voor hun carrière als ze zich niet zouden storen aan zijn ietwat vreemd gedrag. In de hotelkamers kwam het tot aanrakingen en andere ongewenste intimiteiten. De man liep bovendien ook naakt rond en schrok er niet voor terug om de badkamer binnen te stappen op het moment dat zijn slachtoffer aan het douchen was."

"Afrekening"

C., die intussen al enkele jaren geschorst is door de UGent, ontkent bepaalde aantijgingen niet, maar vraagt toch de vrijspraak. "De zaken worden veel groter voorgesteld dan ze in werkelijkheid zijn", zegt hij. "Het dossier staat bol van de leugens die ik maar wat graag zou ontkrachten. Ik volg echter mijn advocaat die zegt dat het beter is te focussen op de aantijgingen waarvoor ik vervolgd word. De vier zogenaamde slachtoffers zijn geen doetjes. Dit dossier is in hoofdzaak niet meer dan een afrekening, bedoeld om mij zoveel mogelijk schade te berokkenen. De heisa spruit voort uit de grote onderlinge rivaliteit tussen mijn vakwerkgroep en die van elektro-mechanica. Ook enkele van mijn oversten gaan in deze niet vrijuit. Zij nemen het me kwalijk dat ik ooit eerlijk mijn visie heb gegeven over een aantal situaties op de hogeschool. Ook dat speelt mee in deze procedure." Vonnis op 23 oktober.