Kwart van buschauffeurs rijdt uit

Het busverkeer in Kortrijk en omgeving blijft verstoord. Volgens de vakbonden reed gisteren slechts een kwart van de chauffeurs uit. De Lijn houdt het op 60 procent van de streeklijnen en enkele stadslijnen.

De hinder duurt wellicht nog tot zondag. "Al kan het zijn dat we er nog een week bijdoen, zolang ons lijstje niet afgewerkt is", zegt Alain Haegheman van de vakbond ACV.


Er wordt gestaakt, omdat de werkdruk onhoudbaar is. Dat komt omdat er door de werken voor de vernieuwing van de stationsbuurt geen centraal busstation meer is. Er zijn sinds september verspreid vier terminals voor en achter het station. Bussen moeten verder rijden en ook de doorstroming is niet ideaal. De vakbonden ACOD, ACV en ACLVB vragen De Lijn om in te grijpen door dertien extra chauffeurs voltijds aan te werven. De bestuurders zeggen verder dat ook de inrichting van de terminals veiliger kan. "Er zijn al enkele oplossingen in de maak, maar daar zeggen we pas iets over als De Lijn ze effectief uitvoert", vervolgt Alain Haegheman. "We verwachten ook eerstdaags nog excuses, omdat De Lijn niet luisterde naar haar personeelsleden."

Regionale werkgroep

De Lijn meldt dat een regionale werkgroep de pijnpunten concreet zal aanpakken. "Directie en vakbonden werken aan een gezamenlijk doel om de werkomstandigheden én de veiligheid van de terminals te verbeteren", zegt woordvoerster Inge Debruyne. "We hopen om zo snel mogelijk te landen en oplossingen te kunnen communiceren aan onze chauffeurs." (LPS)