KVK-voetbaltempel kost 50 miljoen euro

NAAST STADION OOK PLAATS VOOR HORECA EN HOTEL

Een zicht op het stadion, een nieuwbouw met onder meer horeca en een park met vijver.
Foto B-Architecten Een zicht op het stadion, een nieuwbouw met onder meer horeca en een park met vijver.
Het nieuwe stadion van KV Kortrijk krijgt 15.000 zitjes. Er is naast het stadion ook plaats voor onder meer horeca en een hotel, op Evolis. Kostprijs: 50 miljoen euro. De opening komt er niet vóór 2022.

Er is duidelijkheid over de inplanting van de voetbaltempel, op het bedrijvenpark Evolis, aan de E17-oprit richting Gent. B-Architecten tekende een ontwerp van masterplan uit. Het stadion krijgt 15.000 zitjes en ook een staantribune voor de die hard-fans, bars en ruimte voor business en vips. "Het gebouw zal voetbal ademen, wat nodig is om meer inkomsten te genereren en te groeien", zegt KVK-voorzitter Joseph Allijns.


"Doel is ook dat het stadion een nieuwe blikvanger wordt langs de E17."

Verkeersellende?

Hoewel Groen vreest voor verkeersellende op de rotonde Cowboy Henk, wil burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld-Team Burgemeester) de bouw van het stadion niet laten afhangen van de komst van een nieuw klaverblad op het vlakbijgelegen E17-R8 knooppunt Kortrijk-Oost. "Het stadion komt eerst, we gaan geen vijftien jaar wachten", stelt Van Quickenborne. "Het wordt trouwens het meest fietsvriendelijke stadion van het land", voegt hij er nog aan toe. In de plint van het stadion komen namelijk 2.500 fietsplaatsen. En in een naastliggend nieuw parkeergebouw-mobiliteitspunt is plaats voor 700 fietsen. Het parkeergebouw krijgt ook 900 parkeerplaatsen voor auto's. "Dat is voldoende, als je weet dat er op het bedrijvenpark Evolis zelf nog eens 2.400 parkeerplaatsen voor wagens zijn", vindt Van Quickenborne.


Er is naast het stadion ook een nieuwbouw gepland voor horeca, maakateliers, toonzalen, recreatie zoals mogelijk een trampolinepark en kantoren. Een hotel zit er eveneens in. Een park met vijver verbindt de nieuwe gebouwen met het stadion. Totale kost: 40 tot 50 miljoen euro. Er wordt nu een private partner gezocht om het project waar te maken. Maleisiër Vincent Tan, eigenaar van KV Kortrijk, heeft interesse. Dient wel nog te gebeuren: de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan en het aanvragen van een bouwvergunning. Het wordt wellicht tot 2022 wachten voor de eerste wedstrijd er zal gespeeld worden.


Maar een verkiezingsstunt is het niet, volgens Van Quickenborne: "Er gaan hier jaren voorbereiding aan vooraf. Het definitieve masterplan is tegen eind 2018 klaar. Het is dan aan het volgende stadsbestuur om het werk verder te zetten. Ik hoop dat alle politieke partijen zich achter dit project scharen. Wij als stad faciliteren, maar financieren niét."