Koppel veroordeeld omdat ze uitkeringen bleven innen, terwijl ze op Tenerife genoten van de zon

Het gerechtsgebouw in Brugge.
SDVO Het gerechtsgebouw in Brugge.
Een koppel uit Kortrijk is in de Brugse rechtbank veroordeeld tot een geldboete van 4.800 euro voor domiciliefraude. P.S. (56) en M.T. (63) verklaarden valselijk apart te wonen en verbleven voor het merendeel van het jaar in Tenerife. Van hun boete moeten ze 1.600 euro effectief betalen.

P.S. kampt volgens haar advocaat al 25 jaar met een progressieve gewrichtsziekte. Ze kreeg daarom van de FOD Sociale Zekerheid een gehandicaptenuitkering. Om die uitkering te krijgen, moet de gerechtigde echter minstens 90 dagen per jaar in België wonen. “Dat was bij de vrouw niet het geval”, sprak de arbeidsauditeur. “Ze verbleef bijna gans het jaar in Tenerife en dat terwijl haar sociale woning stond te verkommeren. Haar vriend is met brugpensioen en kreeg dus nog een uitkering van de RVA. Ook hij was het grootste deel van het jaar in Spanje . Het koppel verklaarde apart te wonen, maar woonde in werkelijkheid samen.” 

Met haar valse verklaringen streek P.S. onterecht zo’n 70.000 euro aan uitkeringen op. De rechter verplichtte haar woensdagmorgen dat bedrag terug te betalen. Haar vriend werd veroordeeld tot een terugbetaling van 87.000 euro aan de RVA. De sociale huisvestigingsmaatschappij Cvba Wonen stelde zich burgerlijke partij, omdat P.S. een sociale woning had terwijl ze er in werkelijkheid niet woonde. De vrouw moet hen 17.000 euro schadevergoeding betalen.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Remus Bogaert

  Kan die sociale huisvesting eens nader onderzocht worden ?

 • Jan Verstrepen

  Is maar heel normaal, door zulke toestanden kunnen eerlijke mensen geen behoorlijke sociale zekerheid hebben.

 • Sebastian Peeters

  Denken ze nu echt dat ze dit bedrag effectief zullen betalen? In zo'n gevallen zouden ze alle uitkeringen en pensioenen direct op 0 brengen tot de boete afbetaald is. Op de eerste 1100 Euro mag de deurwaarder geen beslag leggen.

 • Hubert Wouters

  Meer dan terecht. Het koppel zou ook nooit meer een sociale woning moeten krijgen.

 • guido vermeyen

  Ze genoten dubbel..ze hadden dus de keuze: ofwel verder de uitkering krijgen en geen Tenrife, ofwel Tenerife en dan geen uitkering....een echt dilemma...