Kapper specialiseert zich in bijstaan kankerpatiënten

Kapper Nico Desmet aan het werk in zijn zaak.
Foto Deleu Kapper Nico Desmet aan het werk in zijn zaak.
Nico Desmet (43) heeft als eerste kapper in onze regio een specialisatie gevolgd om kankerpatiënten professioneler bij te staan.

Nico Desmet van 'Ton Sur Ton' in de Ten Akkerdreef heeft het label 'Kanker Hair Professional' gekregen. De kapper volgde met succes een nieuwe opleiding van het Institute for Professional Care (IFPC) en het oncologisch centrum van AZ Nikolaas in Sint-Niklaas. "Gedaan met ongemakkelijke stiltes, ik weet nu dat durven praten van belang is. Er vloeien hier tranen hoor, als klanten met haaruitval te maken krijgen. Ik sta hen bij", zegt Desmet, die bijgetreden wordt door klant Katrien Baert (60). Zij strijdt tegen borstkanker. "We praten er uitvoerig over en hij helpt me. Zo kozen we samen een haarwerkje, al heb ik het uiteindelijk niet nodig, want ik heb nu geen haaruitval. Ik moest het tenminste niet allemaal alleen regelen. Ik was er zelf te emotioneel voor. Je wereld stort in, als je te horen krijgt dat je kanker hebt."

Allergieën

Er is meer. Wie kanker heeft, krijgt makkelijker allergieën en irritaties aan de huid. "Daardoor mag je niet meer kleuren en permanenten en moet je goed kijken welke shampoo je gebruikt", zegt Nico Desmet. "Als het haar dunner wordt, kan je bij het knippen optisch meer volume creëren. Voor wie te veel haaruitval heeft, is het beter om voor de korte pijn te kiezen en het met een tondeuse af te scheren. Het trauma is veel groter, als je je haar gewoon laat uitvallen. Ik zal me nu ieder jaar verder bijscholen, want de therapieën evolueren snel. Je kan als kapper niet meer rond kanker heen. Statistisch gezien krijgt 1 op 4 dames en 1 op 3 mannen met de ziekte te maken", aldus Desmet.


(LPS)