Horeca krijgt klappen: drie falingen

N’diva, The Script en ’t Vierspit failliet

Op het Conservatoriumplein is café N’diva dicht.
Henk Deleu Op het Conservatoriumplein is café N’diva dicht.
De horeca in Kortrijk krijgt klappen. Met drie recente opvallende falingen in de stad: eethuis ’t Vierspit in de Rijselsestraat, loungebar The Script in Kinepolis op Hoog Kortrijk en café N’diva op het Conservatoriumplein.

Sharon Muylaert, dochter van de Wielsbeekse schepen Rachida Abid (CD&V), opende eind februari 2017 N’diva op het Conservatoriumplein, vlakbij de kluifrotonde Appel. Het ontbreekt haar niet aan horeca-ervaring, zo runde haar mama tot zo’n tien jaar geleden een tearoom in Sint-Eloois-Vijve, maar toch liep het fout. Haar mama legt uit waarom. “Toen mijn dochter met café N’diva in Kortrijk begon, wist ze niets af van de zware werken die er de komende jaren gepland zijn in de stationsbuurt (zo wijkt rotonde Appel er voor een tunnel tussen rotonde Panorama en de Lambrechtlaan, red.). Heel spijtig, want het zijn werken die jarenlang kunnen duren. Dat haal je financieel nooit op, al draaide N’diva goed. Het was geen makkelijke beslissing voor mijn dochter om de boeken neer te leggen”, aldus Abid. Het pand waarin N’diva zat, is van brouwerij AB Inbev.

Ook ‘t Vierspit is dicht
Henk Deleu Ook ‘t Vierspit is dicht

Zomer te warm

Er vielen de jongste weken nog twee falingen te noteren. Zo is ’t Vierspit in de Rijselsestraat in hartje Kortrijk dicht. Het populaire eethuis vlakbij het stadhuis nam eind mei 2017 een nieuwe start na een overname door Luc Hesta en Martin Pycarelle. “We hebben de zaak stopgezet”, zegt Luc Hesta. “Het was financieel niet langer haalbaar, we hadden niet genoeg omzet. ’t Vierspit zat op vrijdag en zaterdag wel vaak goed vol, maar tijdens de week was het regelmatig heel kalm. En voor ons was de laatste zomer gewoon slecht. Het was veel te warm om kip aan het spit of ribbetjes te eten. Bovendien zijn er heel wat werken geweest in de Rijselsestraat. Ook dat speelde ’t Vierspit parten.”

The Script is eveneens failliet.
Henk Deleu The Script is eveneens failliet.

Over te nemen

In de vennootschap van ‘t Vierspit zit ook The Script. Die loungebar in bioscoop Kinepolis in de Kennedylaan op Hoog Kortrijk is ondertussen ook dicht. “Het is niet al goud wat blinkt”, vervolgt Luc Hesta. “We hadden voor en na films wel klanten, maar tussendoor zagen we meestal amper iemand. We werkten op het vlak van personeel vooral met jobstudenten. We hebben zelf de boeken neergelegd en zijn in vereffening met onze vennootschap”, aldus Luc Hesta. ’t Vierspit en The Script zijn over te nemen. Wie interesse heeft, contacteert Luc Hesta (tel. 0475/71.82.92) of curator Laurence Montagne (tel. 056/21.23.12.).
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Alex Lomakin

    horeca krijgt al een decennia lang klappen, dankzij de veel te hoge personeelskosten en lasten rsz, sabam, noem maar op. Onmogelijk en groots risico om nu nog iets te starten, bistro fré is ook dicht (wordt niet van gepiept hier) en binnenkort nog meerdere. Kortrijk zaait super initiatief tegen de leegstand maar na 1 jaar betaal je het driedubbele van de prijs.. logisch dat alles leeg blijft staan aan die prijzen

  • Emi De graeve

    Het leven is zo duur geworden dat ge beter thuis kunt tafelen ipv op restaurant. Zeker als ge de onkosten niet kunt aftrekken van de belastingen :-)

  • Jan Spier

    Het is niet meer te doen er zullen er nog vallen,wie nu nog een Horeca of cafe begint moet goed zot zijn.