Gigantische vuurbol boven Kortrijk is combinatie van lage zon en nieuwe toren vol spiegels

Kortrijk heeft er soms een tweede zon bij. Want als de laaghangende winterzon vol op de nieuwe K-Tower schijnt, krijg je door weerkaatsing op de spiegelende panelen een oogverblindend effect. De ‘vuurbal’ is zelfs tot in Wevelgem te zien. “De K-Tower is een kunstwerk”, is architect Philippe Samyn in de wolken.

De K-Tower op de Diksmuidekaai aan de Leie, die pas sinds enkele maanden helemaal af is, beroert veel Kortrijkzanen en bezoekers van de stad. Want de woontoren ziet er iedere keer anders uit, omdat K-Tower deels met spiegelende aluminium panelen is bekleed. “Je krijgt zo telkens een andere beleving, door de wisselende weersomstandigheden”, zegt schepen van Bouwen Wout Maddens (Team Burgemeester). Maar nu de winter start, krijg je een wel heel extreem effect. Als de laaghangende winterzon, niet gehinderd door bewolking, recht in de zijgevel van de toren kan schijnen, is de weerspiegeling oogverblindend. De bekende vlogger en Kortrijkzaan Hannes Coudenys maakte er spectaculaire foto’s van. De ‘oplichtende’ K-Tower, het lijkt wel een gigantische ‘vuurbal’, is zelfs tot in Wevelgem te zien. “Indrukwekkend, maar ook wel gevaarlijk, want je kan er als automobilist door verblind worden. Dat stelde ik gisteren in de late namiddag zelf vast, toen ik ter hoogte van het oefenterrein van KV Kortrijk door de Moorseelsestraat aan het rijden was”, vertelt Coudenys.

Het leek gisteren in de late namiddag alsof de K-Tower in lichterlaaie stond. Dit beeld werd gemaakt in de Moorseelsestraat.
Hannes Coudenys Het leek gisteren in de late namiddag alsof de K-Tower in lichterlaaie stond. Dit beeld werd gemaakt in de Moorseelsestraat.
Nog een beeld in de Moorseelsestraat.
Hannes Coudenys Nog een beeld in de Moorseelsestraat.

Effect van zonlicht bestuderen

De 66,49 meter hoge toren, met 65 flats, is een ontwerp van Philippe Samyn and Partners – Architecture and Engineering. “Wat een mooie omkering van het zonlicht, ik had het niet beter kunnen dromen”, reageert Philippe Samyn. “Het is een heel aangename verrassing. Ik zie er een prachtige symboliek in. Door de weerkaatsing van het zonlicht lijkt de wereld op zijn kop te staan. Ik hoop dat de mensen zo stilstaan bij de beperkingen van onze planeet. We moeten beter voor ‘ons bolleke’ zorgen. Hopelijk is het niet te storend voor de automobilisten”, aldus Philippe Samyn. “Afwachten of dit een uitzonderlijk samengaan van omstandigheden is of een terugkerend (winters) fenomeen”, zegt schepen Maddens. “Architecten moeten nu bij de bouw van grote gebouwen een schaduwstudie over de verschillende seizoenen maken. Misschien moeten we voortaan bij het gebruik van weerspiegelende materialen ook het effect van het zonlicht op het gebouw en de omgeving laten bestuderen. We volgen de situatie van nabij op. Japan is het land van de rijzende zon. En Kortrijk is nu met haar twee zonnen de zonnigste stad”, besluit Maddens met een knipoog.

De 'vuurbal' was zelfs tot in Wevelgem te zien, hier een foto van nabij de luchthaven.
RV De 'vuurbal' was zelfs tot in Wevelgem te zien, hier een foto van nabij de luchthaven.
De K-Tower is deels bekleed met spiegelende panelen.
Henk Deleu De K-Tower is deels bekleed met spiegelende panelen.22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yannick Verheust

  is idd heel fel licht... al gezien maar nog geen last van gehad...

 • Bart Kegeleers

  Rustig aan allemaal! Je moet toch geen hele toren afbreken omdat de zon erop schijnt... Folie erop en klaar Een natte weg en laagstaande zon is veel erger hoor dan zie je letterlijk niet waar je rijd. Je hoeft die toren niet te zien als je rijd, zonnenklep open en zonnenbril op als je er last van hebt maar vind wel dat er een folie op moet komen voor het luchtverkeer.

 • STEVEN HUYSENTRUYT

  het gebouw is inderdaad afschuwelijk, naast de spiegels zijn er industriele elementen aangebracht die me doen denken aan een gevangenis, proficiat aan de toekenner van de vergunning

 • clara de bruyn

  Als hij het zelf zegt..zo gevaarlijk er gaan daar ongelukken gebeuren, dat is zeker.

 • John Doe

  Onveilig.