Geen derde kans voor Steve Vanneste

VLAAMS BELANG SCHRAPT MAN VAN LIJST NA WANGEDRAG TEGEN POLITIE

Steve Vanneste werd na een nieuw incident van de lijst van Vlaams Belang geschrapt en uit de partij gegooid.
Deleu Steve Vanneste werd na een nieuw incident van de lijst van Vlaams Belang geschrapt en uit de partij gegooid.
Steve Vanneste, die na eerder wangedrag alsnog als kandidaat voor Vlaams Belang naar de kiezer zou trekken, wordt nu toch uit de partij gezet. De aanleiding is een nieuw incident, waarbij de man onder invloed van drank en drugs vluchtmisdrijf pleegde en vervolgens een politie-inspecteur uitkafferde die hem kon tegenhouden .

Een getuige belde gisterenvoormiddag rond half tien naar de politie toen in de Boomgaardstraat in Ieper een bestelwagen tegen een boom reed en de bestuurder vluchtmisdrijf pleegde. Kort daarna merkte een politie-inspecteur de bestelwagen op. Hij slaagde erin de bestuurder, Steve Vanneste, te doen stoppen. De 29-jarige man uit Marke runt in de directe omgeving van het ongeval café Sherlock. Hij werd uitzinnig van woede, waarop hij de agent bestookte met racistische verwijten.

Onder invloed

"Er zat niks anders op dan hem te overmeesteren en te boeien", zegt hoofdcommissaris Georges Aeck van de politiezone Arro Ieper. De cafébaas testte positief voor drugs en alcohol. Zijn rijbewijs werd meteen ingetrokken voor vijftien dagen. Het parket dagvaardde hem intussen in snelrecht voor weerspannigheid, smaad aan de politie en racisme. Die laatste kwalificatie weegt het zwaarste door. "De man kan daarvoor in theorie tussen 1 maand en 1 jaar cel krijgen en een boete van 50 tot 1000 euro", zegt woordvoerder Johan Lescrauwaet.

"Genoeg"

Met de nieuwe fratsen brengt Vanneste niet alleen zichzelf, maar ook Wouter Vermeersch, voorzitter van Vlaams Belang in Kortrijk, in verlegenheid. De partij gaf Vanneste immers een tweede kans nadat hij anderhalve maand geleden 's nachts in zijn woonplaats de allochtone uitbater van een nachtwinkel allerlei racistische verwijten maakte. Ook toen was Vanneste dronken.


Weer nuchter, verontschuldigde hij zich publiekelijk en deed hij afstand van de derde plaats die hij voor Vlaams Belang zou innemen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Eerder deze week raakte echter bekend dat de partij Vanneste toch opviste, voor de 15de plaats op de lijst. "Maar nu is het genoeg", zegt Vermeersch. "Een derde kans komt er niet." Vanneste werd van de lijst geschrapt en uit de partij gegooid. Als op 15 oktober zijn proces begint, zal Vanneste intussen ook weten of hij in een ander dossier ook voor de rechter moet verschijnen.


Eind vorig jaar, na een hevige discussie op café, probeerde hij 's nachts met zijn bestelwagen twee jonge mannen te verpletteren tegen de gevel van het gerechtsgebouw. Dat mislukte. De twee renden weg naar de Menenpoort, maar incasseerden daar alsnog klappen van Steve Vanneste. Het incident werd geregistreerd door bewakingscamera's.