Fietser (17) vecht voor zijn leven

TOESTAND SLACHTOFFER DODEHOEKONGEVAL BLIJFT KRITIEK

De fietser werd zeshonderd meter meegesleurd op de Ring. De Kuurnse burgemeester eist dat de verkeersveiligheid op de R8 dringend aangepakt wordt.
Foto JVK De fietser werd zeshonderd meter meegesleurd op de Ring. De Kuurnse burgemeester eist dat de verkeersveiligheid op de R8 dringend aangepakt wordt.
Iedereen duimt voor Joeri Verbeeck, de 17-jarige Heulenaar die gisteren levensgevaarlijk gewond raakte tijdens een dodehoekongeval op de R8 in Heule. Het slachtoffer ligt in het UZ van Gent, waar hij gisterenmiddag werd geopereerd. Zijn toestand blijft kritiek. "Als voetballer was Joeri een vechter, Volgens mij lukt het hem nu ook", zegt zijn ex-trainer David Decock hoopvol.

Donderdagavond keerde Joeri Verbeeck terug van een vriend in Kuurne. Toen hij naar huis fietste, werd hij aan het kruispunt van de R8 met de Brugsesteenweg meegesleurd door een trekker met oplegger van de Ieperse firma Sitra. De jongen werd bijna zeshonderd meter meegesleurd vooraleer de trucker het ongeval had opgemerkt. Volgens het parket van Kortrijk, dat een verkeersdeskundige stuurde, gaat het om een dodehoekongeval.


Het is een wonder dat Joeri het ongeval heeft overleefd. De brokstukken van zijn fiets lagen over de hele afstand verspreid, Joeri liep kritieke verwondingen op aan zijn hoofd en zijn ledematen en verloor heel wat bloed. In het UZ Gent werd hij meermaals geopereerd. Zijn toestand blijft kritiek. Het gezin is voorlopig niet bereikbaar. De ouders, zijn broer en zus trokken naar het UZ Gent getrokken om hem daar verder te steunen. Ondertussen stromen in Kortrijk de steunbetuigingen toe van zijn klasgenoten aan de Hoge Kouter, vrienden en familie.

Wilskracht

David Decock, trainer van Joeri Verbeeck bij de U15 van KRC BIssegem, gelooft dat Joeri erdoor kan komen. "Ondertussen is hij een jaar gestopt met voetballen, maar drie jaar geleden had ik hem als speler bij de U15 in Bissegem. Een eerstejaars die zijn gebrek aan techniek compenseerde met een keiharde mentaliteit en wilskracht. Als hij dezelfde mentaliteit aan de dag legt als in op het voetbalveld, moet hij zich er gewoon door kunnen slaan", zegt David Decock.


Gisterenavond werd er gebeden in de Evangelische Kerk de Pottenbakker aan de Meensestraat in Kortrijk. "Om de familie die lid zijn van onze kerk, zoveel mogelijk te steunen", zegt David Delameillieure.


"Een drama, verschrikkelijk", zeg Alexander Saelens, manager Human Rescources van het Ieperse transportbedrijf Sitra.


"Ik ben er al heel de tijd mee bezig en belde gisteren elk uur naar het UZ. Ik heb mijn gsm-nummer overgemaakt aan de ouders van de jongen en hoop dat we dit weekend met elkaar kunnen spreken".


De personeelsverantwoordelijke benadrukt dat het bedrijf duchtig inzet op verkeersveiligheid. "Voor onze chauffeur is het een ramp. Hij heeft 30 jaar ervaring als trucker en er was nooit iets op aan te merken.Twee weken geleden volgde onze chauffeur nog een speciale cursus."


Burgemeester van Kuurne Francis Benoit is het beu. "Dit is een ramp voor de familie, ik ken ze niet maar ik leef met ze mee. Maar de R8 moet dringend verder aangepakt worden, de voorbije vijf jaar werden bijna 100 ongevallen met 45 gewonden geteld op de drie kruispunten Heirweg-Brugsesteenweg en Kortrijksestraat. De overheid moet hier extra maatregelen nemen."