Doven staan op straat

DE HAERNE CLUB KAN HOGE HUUR NIET BETALEN

De Haerne Club moet na 38 jaar weg uit hun lokaal in Heule. De vereniging voor doven en slechthorenden kan de huur van 400 euro per maand niet meer betalen. De 180 leden staan vanaf eind juni op straat. "We zoeken een oplossing", zegt schepen van Cultuur An Vandersteene (N-VA).

De Haerne Club trekt aan de alarmbel. De vereniging moet eind juni haar lokaal in de Kortrijksestraat 70 in Heule, eigendom van brouwerij Omer Vander Ghinste, verlaten. De huurprijs van 400 euro per maand is niet meer haalbaar. "We kunnen het door financiële reden niet meer aan", zeggen administratief medewerkster Lieve Clarebout (36) en voorzitster Fanny Vervaecke (42), doof sinds haar geboorte. "Zo krijgen we geen subsidies meer van de provincie, waar er bespaard wordt. En ons lokaal zit in een oud gebouw, waardoor kosten voor verwarming en elektriciteit stijgen."

Ontmoetingsplaats

"Het lokaal was voor veel doven en slechthorenden uit Zuid-West-Vlaanderen een echte thuis", vervolgen ze. Het was een ontmoetingsplaats waar ze sociale contacten onderhielden en ook met problemen terecht konden. Communiceren gebeurde met Vlaamse gebarentaal. Het zal, als er geen oplossing komt, nooit meer hetzelfde zijn als vroeger."


De vereniging omvat heel wat onderafdelingen. Die zoeken nu elk zelf naar een oplossing om hun werking verder te kunnen zetten. Zo heeft De Haerne Club de grootste sportclub in zijn soort in onze provincie met onder meer bowling, voetbal en tafeltennis.

"Hulp is welkom"

"De sportclub zoekt een lokaal voor bijeenkomsten en feesten", vervolgen Clarebout en Vervaecke. Ook de jongerenwerking, waar onder meer filmvoorstellingen worden gehouden, heeft nog geen nieuwe thuis. Hetzelfde verhaal voor de ontspannings-club, waar activiteiten voorbereid worden zoals recent een uitstap naar treinmuseum Train World in Schaarbeek. Toneelgroep Niemand Perfect weet momenteel nog niet waar voorstellingen kunnen plaatsvinden. De 55-pluswerking heeft wel al onderdak in de wijkkerk Mariadorp in Bissegem. En onze Guldensporenkaartersclub kan wellicht naar het kasteel van Heule. Om onze werkingen levendig te houden, is de hulp van de stad Kortrijk echter welkom. We lichtten hen maanden geleden al in over onze situatie, maar het contact met het stadsbestuur verloopt moeizaam", aldus Lieve Clarebout en Fanny Vervaecke.

De tijd dringt

"We zoeken wel degelijk een oplossing, maar evident is het niet", zegt schepen van Cultuur An Vandersteene (N-VA). "We kunnen niet iedereen helpen omdat de meeste lokalen al in gebruik zijn. Toch zijn er enkele mogelijkheden, waarover ik momenteel nog geen verdere uitleg kan geven. Ik begrijp in ieder geval dat de tijd begint te dringen."