Doorbraak rond woonprojecten aan Leie

¿ Sloop ex-hotel Broel gestart ¿ Kadewoningen vergund

Een nachtbeeld van Townhouse, met 20 kadewoningen op de Diksmuidekaai.
ION Een nachtbeeld van Townhouse, met 20 kadewoningen op de Diksmuidekaai.
Er is een doorbraak rond een reeks woonprojecten aan de Leie. De sloop van ex-hotel Broel, waar 20 luxeflats komen, is gestart. Aan de Diksmuidekaai zijn ook twintig kadewoningen vergund.

Naast de Broeltorens is binnen in ex-hotel Broel de ontmanteling gestart van het wit gebouw. Het imposante pand wijkt in grote lijnen voor een nieuwbouw met 20 luxeflats, een project van Luc Beke van Global Estate Group. Er waren eerst klachten in de buurt dat de nieuwbouw de historische omgeving van de Broeltorens zou overvleugelen, maar die zijn nu definitief van de baan. "De gevelstructuur is lichtjes aangepast", zegt schepen van Bouwen Wout Maddens (Open Vld-Team Burgemeester). Het woonproject kost zo'n 17 miljoen euro. De eerste bewoners worden er in 2020 verwacht.


Townhouse


Over naar de Diksmuidekaai, waar bouwpromotor ION een bouwvergunning op zak heeft om het oude politiecommissariaat op Overleie om te vormen tot een nieuwe woonbuurt. Blikbanger is een Townhouse met twintig kadewoningen. Dat zijn gestapelde woningen die ruimtelijk in elkaar vervlochten zijn, maar toch elk een aparte inkom hebben. De start van de werken is in de zomer van 2019 voorzien. Het project omvat verder Atelier Jules met 24 woningen voor mensen met een verstandelijke beperking en volwassenen met een niet-aangeboren hersenletsel en Overlys met twee flatgebouwen, op de hoek met de Kollegestraat.


Betaalbaar wonen


De villa van De Coene wordt gerestaureerd. En er beweegt nog meer. Zo zijn de grondwerken gestart voor woonpark Ten Broele van Immogra, met 71 flats tussen de Groeningestraat, Gezellestraat, Gezellepad en Guldenbergplantsoen. Wonen aan de Leie is vooral een exclusief gegeven, maar er is volgens Maddens ook aandacht voor betaalbaar wonen. De schepen verwijst naar de bouw van residentie Vlaskaai nabij de Noordbrug, tussen de Doorn- en Noordstraat. "Dat project omvat 38 flats en vier kantoren, waarvan een derde op betaalbaar wonen is gericht", zegt Maddens. "Er zijn nog slechts vier flats te koop daar. Veertig procent van de kopers komt van buiten Kortrijk, een kwart is jonger dan 40 jaar", aldus Maddens. Tot slot: op de hoek van de Doornstraat en Trakelweg zijn de werken voor Senzafine gestart. Dat is een residentie met 84 flats, van projectontwikkelaar Gheysens. Op het gebied De Blekerij tussen de Meensesteenweg, spoorweg Kortrijk-Roeselare, Leie en Doornstraat starten in 2019 ook werken voor twee 54 meter hoge woontorens met samen 100 flats nabij de Ronde van Vlaanderenbrug, 60 (gezins)woningen, een retailpark, kantoren en een nieuw park.

Het vroegere commissariaat op Overleie wordt een nieuwe woonbuurt.
ION Het vroegere commissariaat op Overleie wordt een nieuwe woonbuurt.