Deelfabriek opent in Venning

Schepen Philippe De Coene met toevallige bezoekers van de deelwinkel.
Maxime Petit Schepen Philippe De Coene met toevallige bezoekers van de deelwinkel.
Kortrijk is een uniek project rijker, nu in de wijk Venning de deelfabriek open is. Het pand in de Damastweversstraat 1 bundelt initiatieven in de ruil-, deel- en hersteleconomie.

De deelfabriek omvat een instrumentheek (uitleendienst van allerlei gereedschap), Swop & Go (gratis kledij van 0 tot 15 jaar ruilen) en 't Goede Doel (gratis kledij vanaf 16 jaar ruilen).


"We maken het aanbod toegankelijk door te bundelen", zegt schepen van Consumenten Philippe De Coene (sp.a).


Het pand huisvest ook De Fietskeuken (hersteldienst voor fietsen) en een deelkast met boeken van de bib. Er zijn verder FoodAct voor het recupereren en herverdelen van voedseloverschotten, het nieuwe gezinsondersteunende project Switch! en een pamperbank. In de loop van 2018 komt daar bovendien nog Op WieLekes bij. Dat is een ruilsysteem met fietsen voor kinderen van 2 tot 12 jaar. De deelfabriek verlaagt de drempel voor wie het minder breed heeft.


Want wie naar de deelfabriek doorgestuurd wordt door bijvoorbeeld het OCMW, Kind & Gezin of het ziekenhuis AZ Groeninge, krijgt bonnen om in te ruilen voor onder meer kledij of een stuk gereedschap.


Maar de deelfabriek is er ook voor alle mensen die bewuste keuzes maken. Er is naast de deelfabriek een ontmoetingsruimte ingericht. Info: www.kortrijk.be/ocmw.


(LPS)