DE PARTIJEN DOORGELICHT

KORTRIJK

Open Vld haalde 21,3 procent en negen zetels in 2012. Van Quickenborne vormde Open Vld om tot Team Burgemeester. "Onze ambitie is vooruit gaan", zegt hij. "Zijn zet is doorzichtig", vindt Carl Devos. "Want iedereen leest Team Burgemeester als een Open Vld-lijst met nieuwe mensen, om zich modieus als een halve burgerbeweging te presenteren. En om te tonen dat zelfs partijloze kandidaten Van Quickenborne goed vinden. Maar hij is natuurlijk de centrale politieke figuur in Kortrijk." Van Quickenborne hoopt de kaap van tienduizend voorkeurstemmen te halen. Er wordt ook veel verwacht van schepenen Wout Maddens en Arne Vandendriessche. Voor nieuwkomer Ruth Vandenberghe, op plaats twee, staat er veel op het spel. Breekt ze door?


N-VA, in 2012 nog goed voor 16,3 procent en zeven zetels, kende de voorbije zes jaar bij momenten een hobbelig parcours. Vooral schepen An Vandersteene had het moeilijk om uit te blinken. Ze staat pas op plaats acht op de lijst. Gewezen N-VA'ers Geo Verstichel en Marniek De Bruyne richtten burgerpartij Kortrijk Vooruit op, in een poging N-VA te treffen. Pluspunt is dat Kelly Detavernier enkele jaren geleden schepen werd, nadat Catherine Waelkens opstapte als schepen van Financiën. Detavernier ontpopte zich tot een sterke politica, die vanop plaats twee uitstekend kan scoren. Afwachten of kopman Axel Ronse, die sinds 2015 in Kortrijk woont en voormalig Unizo-directeur van Zuid-West-Vlaanderen is, meteen zijn stempel kan drukken.


Sp.a deed het in 2012 minder goed dan verwacht met 14,3 procent van de stemmen en zes zetels. "We maken kans op vooruitgang nu", meent sp.a-kopman


Philippe De Coene. Naast De Coene deden ook schepenen Bert Herrewyn en Axel Weydts het prima. Er wordt veel verwacht van jonge kandidaten, zoals Maxim Veys en Billy Buyse. Benieuwd hoe sterk debutante Nawal Maghroud scoort vanop plaats twee.


CD&V was in 2012 de grootste met 33 procent en vijftien zetels. CD&V 4.0 heeft volgens Jean de Bethune een kiespotentieel van 30 procent. Het wordt wel moeilijk zonder kleppers als ex-burgemeester Lieven Lybeer, ex-OCMW-voorzitter Franceska Verhenne en gewezen schepen Stefaan Bral. "We zijn in staat om weer bestuursverantwoordelijkheid op te nemen", zegt Jean de Bethune. Slaat CD&V 4.0 aan? "Ik denk dat de partij wat zal verliezen, want de huidige coalitie heeft bewezen dat je Kortrijk ook zonder christendemocraten kan besturen", meent Carl Devos. Hannelore Vanhoenacker is lijsttrekker. "En niemand anders", benadrukt de Bethune, nadat de partij eerder Roel Deseyn en Christine Depuydt als mede-lijsttrekkers had gepresenteerd. Afwachten ook hoe de Bethune en lijstduwer Stefaan De Clerck scoren. "Traditionele merken, maar hun aanhang neemt af omdat ze vooral achter de schermen werken", vindt Devos.


Groen gaat voor minstens tien procent en vier zetels, het dubbele van in 2012. Groen wil mee besturen. David Wemel trekt. Parlementair Bart Caron duwt.


Ook Vlaams Belang gaat voor minstens tien procent en vier zetels, het dubbele van in 2012. Kopman Wouter Vermeersch is verbaal sterk. Vlaams Belang zette wel Steve Vanneste aan de deur wegens wangedrag buiten de partij.


PVDA mikt op een zitje. Klimaatactiviste Natalie Eggermont kan sterk scoren.


Kortrijk Vooruit mikt op een tot twee zetels. Kopman is ondernemer Dirk Dupont, die Open Vld verliet. Ex-schepen Catherine Waelkens, die N-VA de rug toekeerde, duwt.