Dakloze woont op middenberm R8

VLAAMS GEWEST EN POLITIE BEREIDEN ONTRUIMING VOOR

Met behulp van afvalmateriaal heeft de man voor zichzelf een stek gebouwd.
Henk Deleu Met behulp van afvalmateriaal heeft de man voor zichzelf een stek gebouwd.
Er woont al enkele maanden een dakloze man op de middenberm van de ring rond Kortrijk (R8), op de grens tussen Kortrijk en Kuurne. Dat ontdekte burgemeester van Kuurne Francis Benoit (CD&V). Zijn kamp staat op grond van het Vlaams Gewest. Het Gewest bereidt nu een ontruiming voor, in overleg met de politie.

De dakloze woont in een bosje op de verhoogde middenberm van de R8, tegenover garage Devos-Capoen, aan het kruispunt met de Brugsesteenweg. Het is er zeker geen stort. De man, die gisterennamiddag niet thuis te vinden was, bouwde er een kamp. Hij slaapt in een met panelen bedekt houten hok, vangt regenwater op in een met een zeil bedekte kuip, heeft er een primitief keukentje, zeteltjes en een EHBO-kastje. Tussen de bomen aan een waslijn hangen enkele kleren. En hij is blijkbaar fan van de Rode Duivels, want er hangt een vlag van de Red Devils aan een boom. Een zelfgegraven put doet dienst als sanitair. Zijn kamp is deels met prikkeldraad afgezet, om ongewenst bezoek buiten te houden. De man is gekend bij het OCMW.

De opgehoogde middenberm van de Ring van Kortrijk, waar de man momenteel verblijft.
Henk Deleu De opgehoogde middenberm van de Ring van Kortrijk, waar de man momenteel verblijft.

Weggejaagd

"Het romantisch beeld van een zwerver is, wat deze man betreft, niet gepast", zegt OCMW-voorzitter Philippe De Coene (sp.a) van Kortrijk. "Het is een man die het zeer moeilijk heeft met zichzelf en pertinent weigert om zich te laten helpen. Onze maatschappelijk werkers deden alles wat ze konden. Een normaal contact hebben met de man is echter niet mogelijk. We geven zijn identiteit niet vrij omwille van privacy redenen. Maar hij heeft inderdaad geen vaste verblijfplaats meer en is dus dakloos", aldus De Coene. De man werd eerder al weggejaagd vanonder een brug in de Oudenaardsesteenweg in Kortrijk. "Ik hoop dat hij zich alsnog laat helpen, want hij hoort op de middenberm van de R8 niet thuis", zegt Francis Benoit. "Alleen al naar veiligheid toe is er een probleem. Zo stookt hij er soms vuurtjes, verneem ik. Wat een bermbrand kan veroorzaken tijdens droge periodes in de zomer. Heel gevaarlijk met al het verkeer op de R8", benadrukt Benoit, die dinsdag onder begeleiding van de politie zelf een kijkje nam op de middenberm.


"Om na te gaan hoe die verhoogde middenberm er nu bijligt, met het oog op een mogelijke doortrekking van de R8 (de ring loopt al jaren over ventwegen, maar moet eigenlijk op de middenberm zelf aangelegd worden, nvdr.). Ik ontdekte zijn kamp dus toevallig", aldus Benoit.


Ook het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) West-Vlaanderen laat niet begaan. "We pakken de zaak aan, samen met de politie", laat woordvoerster Eveline Vandecaetsbeek weten. "AWV zal het kamp ontruimen in het kader van de hygiëne en de openbare veiligheid. Wij leveren de nodige bijstand, zodat alles veilig verloopt", zegt Filip Devriendt, korpschef van de politiezone Vlas (Kortrijk-Kuurne-Lendelede). "Wanneer? Zo snel mogelijk, het wordt voorbereid nu. Ook wij hopen in ieder geval dat de dakloze zich toch nog laat helpen."

Henk Deleu