Biertje wordt gebrouwen met Leiewater

BROUWERIJ TOYE BRENGT O'DE LYS OP DE MARKT

Geert Toye, Carl van HOP en Filip Wallays van Agristo proeven zelf maar al te graag van het goudblonde biertje met water uit de 'gouden rivier' de Leie'.
Foto Joyce Mesdag Geert Toye, Carl van HOP en Filip Wallays van Agristo proeven zelf maar al te graag van het goudblonde biertje met water uit de 'gouden rivier' de Leie'.
Brouwerij Toye uit Marke, bierproeversvereniging H.O.P uit Kortrijk en aardappelverwerkend bedrijf Agristo uit Wielsbeke pakken uit met O'De Lys, een biertje op basis van gezuiverd Leiewater. Voor wie het idee eng vindt: het biertje werd al geproefd door medewerkers van Agristo en wekt geen buikkrampen op.

Het idee achter O'De Lys komt van bierproeversvereniging H.O.P uit Kortrijk. "Als culturele vereniging, erkend door de stad Kortrijk, wilden we iets doen dat onze stad in de kijker zet", zegt Carl Kins, ondervoorzitter van H.O.P. "Een bier van een Kortrijkse brouwerij, dat met Leiewater gebrouwen is, leek ons de ideale manier om dat te doen. De Leie is immers een erg bepalend element in het uitzicht van de stad."

Duurzaam

De vereniging slaagde erin om Geert Toye van brouwerij Toye uit Marke warm te maken voor haar plannen. "Ik sta helemaal achter het concept. Water en energie zullen in de toekomst alleen maar schaarser worden", vertelt brouwer Geert. "Het is heel belangrijk dat we waar mogelijk, voor duurzamere alternatieven kiezen. Misschien dat er nog andere ondernemers met het idee spelen om water uit waterlopen zoals de Leie te gebruiken. Het feit dat wij er een lekker biertje mee brouwen, en er dus zelfs iets mee brouwen dat je kan opdrinken, dat is toch het beste bewijs daarvan en een ideaal promomiddel?" De brouwerij volgt zelf het voorbeeld van aardappelverwerkend bedrijf Agristo, dat sinds begin dit jaar zijn aardappelen wast met gezuiverd water uit de rivier. Op de gloednieuwe site in Wielsbeke pootte het bedrijf een eigen waterzuiveringsinstallatie neer. Via een ondergrondse verbinding gaat het water naar de site in Wielsbeke, waar het wordt gezuiverd tot het net zo proper is als kraantjeswater.

Symboliek

Het schone Leiewater wordt nu ook gedeeld met de brouwerij in Marke. "Zelf water zuiveren, is niet haalbaar", zegt Geert. "Maar dankzij Agristo hebben we wel de mogelijkheid om met Leiewater aan de slag te gaan. De symboliek die daar achter zit, vinden we prachtig: een goudblond biertje gemaakt met water uit de 'gouden rivier' Leie, die zoveel betekend heeft voor onze regio. Het feit dat de brouwerij gevestigd is in een vroegere vlasschuur in de nabijheid van de Leie, en dezelfde Leie een zeer belangrijke rol speelde in deze industrietak maakt het verhaal volledig."


Er werd intussen een eerste lading gemaakt van O'De Lys, als 'test'. Medewerkers van Agristo konden dit nieuwe biertje al proeven tijdens de familiedagen die eind september op hun site werden georganiseerd. "Het biertje is erg goed onthaald, en we willen het daarom echt op de markt brengen, vanaf begin volgend jaar", zegt Geert Toye.