Bakkerijmuseum definitief dicht

STADSBESTUUR ZET GEPENSIONEERDE BAKKERS UIT VANNESTES MOLEN

Foto Petit
Het bakkerijmuseum in Vannestes Molen in Marke is dicht.Omdat er een nieuw slot op de deur zit, kan de werkgroep van gepensioneerde bakkers niet meer binnen. "We zijn op een gemene manier buitengezet", zegt voorzitter Frans Deltour (83) uit Moeskroen.

Vannestes Molen aan het d-hotel huisvest sinds 2001 een bakkerijmuseum. Het werd geopend met steun van wijlen burgemeester Emmanuel de Bethune (CD&V). Een comité van gepensioneerde bakkers wilde vanaf zaterdag 12 april een nieuw werkjaar starten, maar dat is buiten de stad gerekend. Het museum is opgedoekt. Er zit zelfs al een nieuw slot op de deur. "Het was heel slecht onderhouden", vertelt bevoegd schepen Bert Herrewyn (sp.a). "Zo ligt het er vol uitwerpselen van duiven. Er daagden ook amper nog bezoekers op. We doen het niet om die mensen te pesten, het is gewoon onaantrekkelijk."

Ezelsstamp

Dat ziet de werkgroep anders. "We kregen vorig jaar zowat duizend bezoekers tot uit Antwerpen en Limburg over de vloer", zegt Frans Deltour. "Dat is niet slecht, want we zijn van april tot en met september enkel tijdens weekends in de namiddag open. We hadden ook een terras als rustplaats voor wandelaars en fietsers. We zetten ons vrijwillig met hart en ziel en zonder enig winstbejag in, maar krijgen nu zonder overleg een ezelsstamp. Er is overlast door duiven, maar daar kunnen wij niets aan doen. De molen is eigendom van de stad. Het is de stad die actie moet ondernemen. Ons zomaar aan de deur zetten kan niet. De molen zit vol waardevol materiaal dat verwijst naar bakkerijen van vroeger zoals oude vormen voor chocolade en marsepein en klop- en broodsnijmachines. We zijn gekrenkt in onze fierheid. Iedereen praat over de sluiting van het Broelmuseum, maar ook wij zijn van belang. We waren het enige bakkerijmuseum in Zuid-West-Vlaanderen."

Educatief programma

De werkgroep van het bakkerijmuseum valt onder de vzw kinderboerderij Van Clé. De vzw Van Clé krijgt nu de opdracht om in de molen een educatief programma, gericht op kinderen met onder meer aandacht voor brood bakken, uit te werken. Ook een tentoonstelling over molens en bakkerijen wordt bekeken. Dat moet de interesse in de molen aanwakkeren. "Ik begrijp de frustratie van de betrokkenen, maar het was er echt vuil en eigenlijk gewoon een depot van oud bakkersmateriaal", zegt Jan Debruyne, coördinator van kinderboerderij Van Clé. "We maken een inventaris op, waarna die mensen hun materiaal kunnen ophalen. Het is juist dat de werkgroep nog een rekening heeft van 18.000 euro. Dat zijn echter geen persoonlijke centen, maar werkingsmiddelen van de stad. Dat geld zal nu gebruikt worden om een educatief medewerker aan te stellen. We verwachten het educatief programma in de molen in de loop van 2015 te kunnen opstarten."