Al 35 jaar de grootste uit de regio

SANITAIR LIEVEN DENECKERE PLAATST WEER KERSTBOOM VOOR DE DEUR

Sanitair bedrijf Lieven Deneckere uit de Oudenaardsesteenweg in Kortrijk plaatst al 35 jaar een kerstboom voor de deur en elk jaar is het de grootste in onze regio. "Mensen nemen massaal foto's en maken er kerstkaartjes van", glundert baas Frank Deneckere (47). "Er zijn zelfs al enkele ongevallen gebeurd, door starende automobilisten."

Stichter Lieven Deneckere (75) begon met de traditie. "Omdat een kerstboom de meeste sfeer brengt met de eindejaarsperiode en omdat het mooie publiciteit is", legt zoon Frank uit. Het begon met sparren van vier meter hoog, maar ondertussen zijn het al giganten van meer dan twintig meter hoog. Twee keer heeft het bedrijf de traditie niet gevolgd. In 2005 stond er een stalen kerstboom en in 2006 sierde een spandoek met daarop een kersttafereel de gevel van het bedrijf. "Heel Kortrijk stond toen op zijn achterste poten", lacht Frank. "Iedereen wilde dat we weer een spar zetten. Het leeft dus duidelijk bij de mensen. Ze houden zelfs weddenschappen over hoeveel lampjes erin hangen. Vroeger stonden de wagens hier in file aan te schuiven om de kerstboom te bewonderen. Op de kerstboom op de Grote Markt in Brussel na hebben we de meest populaire kerstboom van het land."

Windstoot

De kerstboom staat stevig in een betonsokkel. Toch liep het één keer fout. In 2010 velde een windstoot namelijk een spar van 30 meter hoog en 7,8 ton zwaar, toen de hoogste kerstboom van ons land. De kolos viel op de weg en kwam deels op een BMW terecht. "De boom was helemaal rot, zo bleek", vertelt Deneckere, die enkele dagen daarna al een nieuwe spar had. Want het incident maakte de kerstboom nog geliefder. "Vroeger moesten we zelf een spar zoeken, maar sinds 2010 bieden mensen me spontaan een spar aan. Ik ga de bomen altijd zelf bekijken, want sinds het incident controleer ik nog meer dan vroeger of de boom in goeie staat is. Ook het type is belangrijk, want we moeten de takken kunnen samenbinden voor het transport naar sanitair Deneckere. Een spar heeft meestal een diameter van zeven tot acht meter. Wij brengen dat echter terug tot 4,2 meter, door de spar te overspannen met een net. De boom uit de tuin naar de straat brengen, doen we met een mobiele kraan van tweehonderd ton. We hebben ook telkens een mobiele kraan nodig om de boom te hijsen en in de sokkel te zetten. Het kost me alles samen zevenduizend euro. Maar de reclame die ik er voor in de plaats krijg, is enorm."

Gratis kappen

De mensen die hun spar gratis laten kappen, blijven liever op de achtergrond, maar laten het met plezier toe. Omdat een spar bijvoorbeeld te groot wordt en zo het licht uit hun tuin verdringt. Of omdat ze het beter vinden dat hij eerst als kerstboom pronkt voor hij in de haard belandt. Want de spar schittert telkens weer met twintigduizend lichtjes. "Mijn ouders hadden dertig jaar geleden een primeur wat die lichtjes betreft", vertelt Frank. "Ze brachten na een reis in Arizona in de Verenigde Staten kleine gloeilampen mee, wat toen nieuw was in België. Ik herinner me hoe ik telkens weer nieuwe lampjes moest indraaien omdat er vaak tot tweehonderd lampjes tegelijk kapot gingen. Topkwaliteit was dat toen nog niet, hoor", lacht de zaakvoerder.

Zaakvoerder Frank Deneckere met op de achtergrond de imposante boom van 25 meter.
Maxime Petit Zaakvoerder Frank Deneckere met op de achtergrond de imposante boom van 25 meter.
Ook in de jaren '90 stond er al een torenhoge kerstboom voor de zaak.
Maxime Petit Ook in de jaren '90 stond er al een torenhoge kerstboom voor de zaak.
Een hevige windstoot velde de boom in 2010.
JVK Een hevige windstoot velde de boom in 2010.