Al 170 camera's in stad, dan nu de wijken?

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN KORTRIJK

Een paal vol camera's aan de Grote Kring. Team Burgemeester pleit ook voor camera's in de wijken.
Foto Deleu Een paal vol camera's aan de Grote Kring. Team Burgemeester pleit ook voor camera's in de wijken.
Er werden de voorbije zes jaar meer dan 170 camera's in Kortrijk gezet. Een plan voor nóg meer camerabewaking ligt op tafel. Terecht? Of moeten er andere maatregelen komen om de veiligheid van de Kortrijkzanen te garanderen? Niet alle neuzen wijzen in dezelfde richting.

Volgens cijfers van de politiezone Vlas is de criminaliteit sinds 2013 met 25 procent gedaald. Toch is het werk niet af, vindt Team Burgemeester. "Er zijn nog te veel woninginbraken en we moeten waakzaam zijn dat de grenscriminaliteit niet opnieuw de kop opsteekt", zegt lijsttrekker en huidig burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld), die de voorbije zes jaar een ingrijpend cameraplan voor Kortrijk uitrolde. "Ons voorstel is nu om ook woonwijken te beveiligen met camera's. Een voorstel dat 77 procent van de Kortrijkzanen steunt, zo bewijst een rondvraag van Team Burgemeester. Camera's zijn bovendien goed voor de verkeersveiligheid. We willen vier trajectcontroles: in de Doornikserijksweg tussen Kooigem en Kortrijk, in de Rekkemsestraat in Marke, in de Moeskroensesteenweg in Aalbeke en in de Sint-Katharinastraat in Heule", aldus Van Quickenborne.


Sp.a-kopman Philippe De Coene: "We moeten per locatie bekijken of camera's nut hebben. Als dat zo is, heb ik er geen probleem mee. Versterk tegelijk wel de wijkpolitie. Zo zal de opening van het nieuwe politiekantoor (in de wijk Drie Hofsteden, nvdr.) de slagkracht van onze politie verbeteren."

Sensoren tegen overlast

N-VA vindt dat er niet mag worden bespaard op veiligheid en gaat veel veel verder. Kopman Axel Ronse maakte eerder in deze krant al bekend dat N-VA wil onderzoeken of de camera's kunnen uitgerust worden met sensoren die onder meer decibels en passage registreren. "Als de sensor op een raar tijdstip opeens meer passage registreert, kan dat wijzen op drugstrafiek", verduidelijkt Ronse. "Zo vergroot de kans dat politie criminelen betrapt. En een decibelpiek kan bijvoorbeeld op geluidsoverlast of een straatgevecht wijzen. Verder zijn wij ook van mening dat het nieuwe politiekantoor een troef is, maar combineer het met mobiele kantoren op evenementen of op plaatsen waar overlast is."

Meer patrouilles

Vlaams Belang juicht een uitbreiding van de camerabewaking toe. "Het moet wel gepaard gaan met meer blauw op straat", vindt kopman Wouter Vermeersch. "Zo is er volgens onze info niet altijd iemand om de camerabeelden live te bekijken omdat er te weinig agenten zijn. We vragen een volledige bezetting van het politiekader en meer anonieme patrouilles, een actievere inzet van hondenbrigades en een actieve opsporing van illegalen", aldus Vermeersch.


Kortrijk Vooruit vindt net zoals Vlaams Belang dat de zichtbaarheid van de politie verhoogd moet worden. "Wat baten campagnes als er te weinig patrouilles op de baan zijn?", vraagt kandidaat Geo Verstichel zich af. "Eén camera per wijk is trouwens geen meerwaarde. Het veiligheidsgevoel zal er niet door verhogen."


Voor CD&V 4.0 lossen camera's ook niet alles op. "Stel een directeur veiligheid aan om een preventief beleid te kunnen uitrollen", zegt kandidate Christine Depuydt. "Herwaardeer de rol van de straathoekwerkers. Geef ze een uitvalsbasis in buurten om mogelijke problemen sneller te detecteren en aan te pakken", aldus Depuydt. Ook Groen gelooft meer in preventie door in te zetten op wijkagenten, SAVE (Samen Alert Voor Elkaar)-netwerken en buurtwerkingen. (LPS)