Aanhangwagen knalt tegen gevel

ONBEKENDE MOTORRIJDER REDT VOORBIJGANGERS VOOR AANSTORMEND GEVAAR

De schade aan de voorgevel van het getroffen huis is groot.
Hans Verbeke De schade aan de voorgevel van het getroffen huis is groot.
Zaterdagmorgen raakte in de Bellegemsestraat een aanhangwagen los van een tractor en bolde naar beneden. Een onbekende man op een rode motorfiets manoeuvreerde zich voor het gevaarte en kon zo voetgangers en automobilisten waarschuwen. Zowat 150 meter verder knalde de aanhangwagen in de gevel van een woning. Als bij wonder vielen er geen slachtoffers.

In de Bellegemsestraat is het gezellig druk. Een tractor met aanhangwagen, geladen met 5.000 kilogram aarde, klimt in de oplopende straat zonder moeite richting kerk. "Alles verliep normaal maar plots voelde ik een kort schokje," vertelt de bestuurder die liever anoniem blijft. De man was bezig met een vriendendienst toen het ongeval zich voordeed. "De eigenaar van de tractor had me gevraagd om vandaag te helpen bij de aardappeloogst. Na dat schokje keek ik achterom en zag dat ik m'n aanhangwagen kwijt was. Eerst stond hij nog een moment stil. Ik besefte het gevaar. Voor ik echter de aanhangwagen achteraan kon blokkeren, om te vermijden dat hij naar beneden zou rollen, was het al van dat.", legt hij uit. Een motorrijder die vlakbij was, besefte ook wat er gebeurde. "Hij manoeuvreerde zich voor de aanhangwagen en reed voorop, naar beneden", vertellen verschillende getuigen. "Hij toeterde en maakte iedereen duidelijk dat ze aan de kan moesten gaan. Dat gebeurde gelukkig ook." 150 meter verder, ter hoogte van de Dottenijsestraat, dook het gevaarte in een flauwe bocht naast de weg en knalde het in de gevel van de woning vlak naast wijnhandel Amphora.

De schade in de woonkamer werd erg duidelijk na het weghalen van wat meubilair.
Hans Verbeke De schade in de woonkamer werd erg duidelijk na het weghalen van wat meubilair.

"Kinderen ongedeerd"

"Ik wou net te voet naar de apotheker gaan", vertelt bewoonster Nancy Verhaverbeke (37). "Ook mijn man was buiten. Amber en Robbe, onze tweeling van 10, waren binnen. Die aanhangwagen kwam recht op me af, ik moest rennen om weg te geraken. "Die zal ons huis rammen!", schreeuwde mijn man. En zo was het ook. De achterzijde van het gevaarte scheerde rakelings langs een auto waarin twee kindjes zaten en boorde zich in het meest linkse raam van onze voorgevel. Net achter dat raam was Amber bezig aan de computer, Robbe zat in een zetel vlakbij." Door de klap sneuvelde een deel van de voorgevel, van het raam schiet niks meer over. "Ik hoorde ons kinderen krijsen", zegt Dimitri Vanneste (38), de man van Nancy. "Een goed teken, wist ik uit mijn ervaring als vrijwillig brandweerman. Twee seconden later kwamen ze in paniek naar buiten gerend. Ongedeerd."

Bewoner Dimitri Vanneste.
Hans Verbeke Bewoner Dimitri Vanneste.

Heldendaad

Dat bij het ongeval niemand gewond raakte, is een mirakel en grotendeels de verdienste van de onbekende motorrijder. "Die man is een held", zegt Nancy. "Ik hoor van andere mensen dat hij nog even is gestopt, maar weer is weggereden toen hij wist dat er geen slachtoffers gevallen waren. We zouden graag weten wie hij is en hem bedanken voor z'n durf." Het koppel heeft nochtans andere zorgen aan het hoofd. "Onze voorgevel is flink toegetakeld", weet Dimitri Vanneste. De man nam destijds een jaar verlof zonder wedde om met zijn vader de woning van zowat tweehonderd jaar oud te renoveren. "De muren waren al dik en wij hebben er aan de buitenzijde nog een siersteen tegen gemetseld. De gevel is er alleen maar steviger op geworden en dat is vandaag ons geluk. Aan de binnenkant lijkt niks beschadigd. We kunnen hier blijven wonen", besluit de man.


Het duurde tot half drie 's namiddags voor de gecrashte aanhangwagen getakeld was en de Bellegemsestraat weer open kon voor het verkeer.