6 studio’s geopend in wzc Sint-Vincentius voor jongeren uit jeugdzorg die alleen willen wonen

De 6 studio’s vormen een tussenstap voor jongeren die uit de jeugdzorg komen en zelfstandig willen gaan wonen.
Henk Deleu De 6 studio’s vormen een tussenstap voor jongeren die uit de jeugdzorg komen en zelfstandig willen gaan wonen.
In het voormalige woonzorgcentrum Sint-Vincentius in Kortrijk, dat intussen verschillende invullingen kreeg, heeft het Oranjehuis, een vzw die maatschappelijk kwetsbare jongeren begeleidt, 6 ‘Klein Woon Eenheden’ (KWE) in gebruik genomen. Die 6 studio’s vormen een tussenstap voor jongeren die uit de jeugdzorg komen en zelfstandig willen gaan wonen.

“We merken dat de stap van wonen in een leefgroep naar alleen gaan wonen soms wat groot is”, zegt Charlotte Vantomme van Oranjehuis. “Het is niet makkelijk om ineens op eigen benen te moeten staan, de jongeren raken soms geïsoleerd en voelen zich eenzaam. Hier krijgen ze de kans om alleen te gaan wonen met een soort van ‘kotgevoel’. Ze wonen elk helemaal zelfstandig, maar er is een leefruimte waar ze samen kunnen komen, en er is ook elke avond een begeleider aanwezig vanuit het Oranjehuis. Elke donderdagavond is er een bijeenkomst waarop ze moeilijkheden kunnen bespreken, raad kunnen vragen en tips kunnen geven aan elkaar. Elke twee weken wordt er een activiteit georganiseerd. Dat kan een informatieavond zijn, of een leuke uitstap, zoals een avondje bowlen bijvoorbeeld. De KWE’s worden mee gecoördineerd door de vzw MinorNdako uit Anderlecht. Uit ervaring weten zij dat jongeren gemiddeld een jaartje blijven plakken in de KWE’s , om daarna écht alleen te gaan wonen.” 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.