18-jarige is jongste kandidaat

JEAN-PHILIPPE VOLGT AL NEGEN JAAR THUISONDERWIJS

Jean-Philippe Vrijghem staat op plaats 7 bij burgerpartij Kortrijk Vooruit.
Foto Deleu Jean-Philippe Vrijghem staat op plaats 7 bij burgerpartij Kortrijk Vooruit.
Hij is de jongste én meteen ook de meest opmerkelijke kandidaat in onze regio: Jean-Philippe Vrijghem (18). Hij volgt al negen jaar met succes thuisonderwijs en wil militair piloot worden. "De politiek? Ik wil mensen helpen", zegt hij.

Kortrijkzaan Jean-Philippe Vrijghem, hij werd pas op donderdag 4 oktober 18 jaar, is de jongste kandidaat in de regio Leiestreek.


Hij staat op plaats zeven bij burgerpartij Kortrijk Vooruit. Vrijghem is bovendien een buitenbeetje in de politiek, met een bijzonder levensverhaal. Vrijghem werd, toen hij in het vierde leerjaar van basisschool 3 Hofsteden zat, getroffen door een reeks zware longontstekingen. Hij lag om de haverklap in het ziekenhuis en kreeg thuisonderwijs. "Dat beviel me zo goed, dat ik met steun van mijn ouders besloot om thuisonderwijs te blijven volgen, wat wettelijk mag. Het is gewoon een kwestie van discipline hebben."

Virtuele leerkracht

Vrijghem volgt ondertussen al negen jaar (!) thuisonderwijs.


Hij is momenteel de derde graad wetenschappen-wiskunde aan het afwerken. Is hij dan niet eenzaam? "Helemaal niet, ik heb meer dan genoeg vrienden", zegt de jongeman. Zo was hij vorig jaar aanvaller bij de U19 van Zwevegem Sport. Hoe pakt hij het aan? "Ik leg mezelf op om zeven uur per dag met mijn studies bezig te zijn thuis. Ik krijg de boeken die ik nodig heb, en daar staat telkens een code in, waarmee je op portaal voor digitaal lesmateriaal Knooppunt kan inloggen. Je krijgt er uitleg en je kan er oefeningen maken, die digitaal verbeterd worden. Een soort virtuele leerkracht dus. En als ik daarna nog iets echt niet begrijp, krijg ik thuis de nodige bijles. Het leuke is dat je zelf je examens kan plannen, bij de examencommissie secundair onderwijs. Wiskunde, Engels, aardrijkskunde en biologie zijn mijn beste vakken, Frans en geschiedenis zijn minder goed. Ik probeer zoveel mogelijk Frans te praten thuis en Franse boeken te lezen, om beter te worden."

Groot plichtsbesef

Zijn droom is om na zijn secundaire studies militair piloot te worden bij Defensie. "Ik hoop om toegelaten te worden voor de opleiding. Vliegen is een passie en ik wil iets betekenen voor mijn land, want ik heb een groot plichtsbesef. Ik ben medisch, psychologisch en ook fysiek in orde. Ik fitness, loop en fiets drie keer per week 80 kilometer. Ik hoop om uiteindelijk met een straaljager te vliegen, als ik die kans krijg. Waarom ik nu ook in de politiek stap? Omdat ik de mensen wil helpen en iets wil betekenen in onze maatschappij. Ik ben er zeker van dat ik bij de nieuwe partij Kortrijk Vooruit goed zit als nieuwkomer in de politiek. Ik geef niet op, als ik niet verkozen raak."