"Zet in Kortrijk op tweetaligheid in"

FRANS MEGAWINKELCENTRUM BOEZEMT HANDELAARS ANGST IN

De Promenade de Flandre, aan de snelweg A22 naast hypermarkt Auchan, opent volgende week woensdag.
RV De Promenade de Flandre, aan de snelweg A22 naast hypermarkt Auchan, opent volgende week woensdag.
Volgende week woensdag opent net over de grens Promenade de Flandre. Legt het Frans megawinkelcentrum de instroom van Noord-Franse shoppers naar Kortrijk stil? Handelaars maken zich zorgen. "Kortrijk moet op tweetaligheid inzetten om Noord-Franse shoppers hier te houden", zegt Unizo-voorzitter Dirk Dupont.

U hoorde nog nooit van Promenade de Flandre? Het megawinkelcentrum aan de snelweg A22, naast hypermarkt Auchan nabij Roncq, is liefst 60.000 vierkante meter groot.


Dat is bijna dubbel zo groot als de Kortrijkse winkelcentra K en Ring Shopping samen. Met andere woorden: het is gigantisch. Ver van Kortrijk? Nee, de afstand tussen hartje Kortrijk en Promenade de Flandre is maar 17,8 kilometer. In amper 30 minuten sta je er, met de auto. De uitdagende naam spreekt voor zich: Promenade de Flandre mikt ook op Vlamingen. "Dat streekgenoten de eerste weken uit nieuwsgierigheid zullen gaan kijken naar Promenade de Flandre, staat vast. Ze kennen Auchan al", zegt K-shoppingmanager Bruno Lecluyse.


"Het zou dan ook hautain zijn om te beweren dat we ons geen zorgen maken", stelt Lecluyse.


"Ik verwacht wel dat die streekgenoten zullen terugkeren. Een Vlaming koopt liever in zijn eigen vertrouwde omgeving. Dat zal niet veranderen, nu Promenade de Flandre er is", vindt Dirk Dupont.

Shoppingmanager Bruno Lecluyse in winkelcentrum K in Kortrijk.
Maxime Petit Shoppingmanager Bruno Lecluyse in winkelcentrum K in Kortrijk.

Taalwetgeving

Handelaars vrezen vooral dat Noord-Franse shoppers zullen wegblijven uit Kortrijk, nu Promenade de Flandre opent. Hun aandeel is niet te onderschatten. Zo komt 5 tot 25 procent (afhankelijk van de winkel) van de kopers in K uit Noord-Frankrijk. In Ring Shopping spreekt men over zo'n 8 procent Noord-Franse shoppers.


"Ze gaan blijven komen omdat ze het chique vinden om in Kortrijk te winkelen", sust Ring Shopping-manager Bruno Devriese. "Akkoord, maar op voorwaarde wel dat we de Noord-Fransen in hun eigen taal verwelkomen in onze stad", reageert Unizo-voorzitter Dirk Dupont. "Ik besef dat het heel gevoelig ligt in Kortrijk, maar het is de enige manier. Wat ik er concreet mee bedoel? Zo moeten handelaars hun producten in het Nederlands én het Frans aanduiden en omschrijven. Maar ook de stad moet inspanningen leveren. Een Fransman die een boete krijgt omdat hij of zij te lang op een shop & go-parkeerplaats (maximum gratis 30 minuten parkeren, sensoren gaan na, nvdr.) staat, snapt dat niet. Die komt niet terug. Leg het uit in het Frans, waarom hij of zij die boete krijgt. Dan zal die Fransman wel terugkomen. Soyez le bienvenu! Dat motto moeten we uitstralen", aldus Dirk Dupont.


"Handelaars mogen uiteraard zelf kiezen of ze tweetalige initiatieven nemen", zegt schepen van Economie Rudolf Scherpereel (N-VA). "Maar voor de stad ligt dat veel moeilijker, want we moeten ons aan de taalwetgeving houden. We moeten rekening houden met de bestuurstaal in Kortrijk. En dat is nog altijd Nederlands. Ik denk trouwens dat het gevaar van Promenade de Flandre eerder beperkt is omdat het megawinkelcentrum vooral op interieur gericht is. Het zal meevallen." Dat Promenade de Flandre deels op interieur gericht is, klopt. Zo opent meubelzaak But er een vestiging. Ook Confo Dépôt zit er. "Dat is geen echte concurrentie", zegt Dominique Derycke van meubelen Gaverzicht in Deerlijk. "Omdat het over erg goedkoop meubilair gaat. Het zijn sets voor starters. Ik vermoed dat Promenade de Flandre vooral winkelpark Les Dauphins in Moeskroen zal treffen. Daar zit bijvoorbeeld een vestiging van Maisons du Monde (een keten met interieurspullen, nvdr.), net zoals in Promenade de Flandre."

Dirk Dupont, voorzitter Unizo.
Johan Anckaert Dirk Dupont, voorzitter Unizo.