"Probleem met hoofddoek? Praat met mij"

BORDJES VAN SP.A-KANDIDATE VAN VIER HUIZEN GERUKT

Hayat Achrifi met een van haar bordjes, in het Begijnhofpark.
Foto Henk Deleu Hayat Achrifi met een van haar bordjes, in het Begijnhofpark.
Op vier plaatsen zijn bordjes van sp.a-kandidate Hayat Achrifi (25) van gevels gerukt. De politie onderzoekt de zaak. "Is het omwille van mijn hoofddoek? Mijn hoofddoek hoort bij mij. Het is een persoonlijke keuze", stelt Hayat Achrifi.

De bordjes zijn deze week van huisgevels gerukt in de Groeningekaai, de Aalbeekse- en Stasegemsesteenweg en de Sint-Denijsestraat. Enkele bordjes werden wat verderop beschadigd teruggevonden. De politie stelde een proces-verbaal op en onderzoekt de feiten. Hayat Achrifi (25) blijft rustig, ondanks de moeilijke omstandigheden. "Ik ben niet boos en ga niet in een hoekje zitten huilen", vertelt ze. "Ik stel mezelf wel een aantal vragen. Blijkbaar is mijn gezicht voor sommigen moeilijk om te aanvaarden. Ben ik te knap? Te lelijk? Is het mijn hoofddoek? Wellicht dat laatste. Mijn hoofddoek hoort bij mij. Het is een persoonlijke keuze, meer wil ik er niet over kwijt. Net zoals iedereen voor zichzelf uitmaakt hoe hij of zij erbij loopt. Ik ben namelijk meer dan 'Hayat met de hoofd doek'. Hoe ideaal zou het zijn als we zouden kijken naar elkaars capaciteiten, in plaats van uiterlijke kenmerken?"


"Aan de persoon die het zo fijn vond om mijn verkiezingsbordjes van die gevels te halen: kom eens langs voor een glas muntthee en laat die citroenen links liggen", vervolgt Hayat Achrifi. "Praat erover. Zodat we iets kunnen doen aan de onwetendheid. We leven in een multiculturele samenleving. In Nederland, waar ik geboren ben, staan ze daar al veel verder in. Ik ben niet ontmoedigd. Ik heb een heel sterk team achter mij. Voor degenen die een bordje of affiche willen uithangen, laat het gerust weten. Een nieuwe lading wacht", aldus Hayat Achrifi.

Lieve jongedame

De verdwenen en beschadigde borden zijn duoborden, met aan de ene kant Hayat Achrifi en aan de andere kant lijsttrekker en kandidaat-burgemeester Philippe De Coene. "Het is niet leuk voor haar om hier het mikpunt van te zijn, want ze heeft niet veel mogelijkheden om campagne te voeren", zegt De Coene. "En hoofddoek of geen hoofddoek, dat maakt toch allemaal niets uit. Hayat Achrifi is een hele lieve jongedame en is graag gezien in Kortrijk. Ze voltooide haar studies Sociaal Werk in de hogeschool West-Vlaanderen en volgde al een stage in lokaal dienstencentrum De Zonnewijzer, waar ze de 'chouchou' van de dames op leeftijd was. Ze doet ook veel vrijwilligerswerk, zoals kinderen speels Nederlands leren. We betreuren wat er gebeurd is", aldus De Coene.