"Prestatiedruk verpest plezier voetballertjes"

KRC BISSEGEM VERKOOPT RODE NEUZEN OM PROBLEEM AAN TE KAARTEN

De initiatiefnemers van de verkoop van Rode Neuzen: maatschappelijk assistent Yves Clarysse, jeugdtrainers Philippe Evenepoel en Stephan Sagaert, en afgevaardigde Bjorn Vangheluwe.
Maxime Petit De initiatiefnemers van de verkoop van Rode Neuzen: maatschappelijk assistent Yves Clarysse, jeugdtrainers Philippe Evenepoel en Stephan Sagaert, en afgevaardigde Bjorn Vangheluwe.
Ouders zien hun voetballertjes vaak als de nieuwe Ronaldo of Messi. Maar een te grote prestatiedruk keldert het spelplezier. Jeugdploegen van KRC Bissegem verkopen, met als leuze 'shotten zonder zorgen', Rode Neuzen om het probleem aan te kaarten. Ze hopen dat andere ploegen het initiatief overnemen.

De prestatiedruk wordt steeds groter. "Het is veel erger dan tien jaar geleden", zeggen Philippe Evenepoel (48) uit Heule en Stephan Sagaert (49) uit Bissegem, jeugdtrainers van de U10. "We hebben het hier wel over kinderen van negen jaar, hé. De papa's die zelf net niet goed genoeg waren als voetballer, zijn het ergst. Hun zoon moet het beter doen en mag zeker niet falen. Daar komen zelfs pesterijen bij kijken, zoals 'je moet geen pas geven aan die jongen, want hij kan niet voetballen'. Dat is allesbehalve leuk. Iedereen is welkom bij ons, ook de kinderen die iets minder goed kunnen 'shotten'. Een ander probleem is het gebrek aan respect voor de tegenstanders tijdens wedstrijden. Tegenstanders uitschelden of opmerkingen geven zoals 'skipt ulder poten af' zijn al lang geen uitzondering meer. We treden nochtans op. Wie natrapt, moet meteen enkele minuten van het veld. Het is erg jammer dat zoiets nodig is bij kinderen van negen jaar. We maakten het zelfs al mee hoe een doelman van negen jaar in zijn handschoenen spuwde toen een tegenstander hem een hand wou geven. En alsof dat nog niet genoeg is, steekt ook racisme af en toe de kop op, want we hebben hier een multiculturele mix met onder meer Albanezen, Tjsetsjenen, Russen, Marokkanen en Kosovaren. Zo horen we wel eens 'keer terug naar je land'. De helft van onze 23 spelertjes heeft stress, waardoor ze zichzelf niet zijn."

Mathis Decanniere en Kobe Vangheluwe willen bij de U 10 voetballen zonder zorgen.
Maxime Petit Mathis Decanniere en Kobe Vangheluwe willen bij de U 10 voetballen zonder zorgen.

Stoornissen

Het gedrag van de ouders heeft een slechte invloed. "Kinderen kunnen een vertekend beeld krijgen van hoe mensen met elkaar omgaan", waarschuwt Yves Clarysse (39), die maatschappelijk assistent is in kinderafdeling De Korbeel van psychiatrisch ziekenhuis Heilige Familie in Kortrijk. "Ze voelen zich niet goed in hun vel en hebben een krampachtige houding. Het kan tot gedrags- en denkstoornissen leiden. Ouders die hierover vragen hebben, moeten die durven stellen. Ze mogen zich zeker niet schamen."

Speels

De jeugdtrainers verkopen 300 Rode Neuzen om het thema aan te kaarten. Ze ondersteunen zo de actie van VTM, Qmusic en Belfius, om psychische problemen bij kinderen en jongeren bespreekbaar te maken en het taboe te doorbreken.


"We willen niemand tegen de schenen schoppen", benadrukken de jeugdtrainers. "Maar voetbal heeft een maatschappelijke functie, waarbij iedereen zich moet gedragen, respect hebben voor elkaar en verdraagzaam zijn. In het jeugdvoetbal moet het speelse centraal staan en niet de prestaties. We vragen dat ouders en kinderen hierover nadenken. We hopen dat andere ploegen in de regio onze leuze 'shotten zonder zorgen' overnemen en ook massaal Rode Neuzen verkopen."