Ga naar de mobiele website
^ Top

"Na research vergeten bunker ontdekt vlakbij woning"

ORGANISATOR '100 JAAR VLIEGVELD MARKEBEKE' HEEFT BIJZONDERE BLIKVANGER IN PETTO

Freddy Vandevoorde heeft de bunker blootgelegd, zodat hij makkelijk te vinden is voor bezoekers. Rechts: tijdens het uitgraven van de bunker vond Freddy enkele kogelhulzen van Duitse geweren terug.
Xavier Coppens Freddy Vandevoorde heeft de bunker blootgelegd, zodat hij makkelijk te vinden is voor bezoekers. Rechts: tijdens het uitgraven van de bunker vond Freddy enkele kogelhulzen van Duitse geweren terug.
Tijdens de voorbereidingen van '100 jaar Vliegveld Markebeke' kwam buurtbewoner Freddy Vandevoorde te weten dat er een vergeten bunker ligt op amper 100 meter van zijn deur. "De bunker wordt dé blikvanger tijdens onze geleide wandeling op 23 en 24 september", zegt Freddy enthousiast.

Aan de overkant van de Markebekestraat in Marke werden de landbouwgronden honderd jaar geleden ingepalmd door het Duitse leger om er een van de belangrijkste vliegvelden van de regio te installeren. De bekende Duitse gevechtspiloot Manfred Albrecht Freiherr von Richthofen, gekend als de Rode Baron, kwam er zelfs zijn driedekker op punt stellen.


"De gevechtspiloot heeft tachtig vijandige vliegtuigen neergeschoten tot hij zelf de dood vond", vertelt Freddy Vandevoorde. Dat ontdekte hij na wat opzoekingswerk. De elektricien is enorm begeesterd door Wereldoorlog I en wil eind september, samen met zijn vrouw Anja Goderis, een tentoonstelling organiseren over het vliegveld Markebeke. "Ik ging onder meer langs bij Markenaar Michel Faillie, die meerdere boeken schreef over onze gemeente. Hij wist me te vertellen dat er tegenover mijn deur nog een bunker was uit WOI waar weinigen weet van hebben. De auteur ging er in 1979 zelf foto's nemen."


Zo botste Freddy op de bunker op landbouwgrond die volledig ondergegraven zit. "Ik heb ondertussen heel wat aarde weggeschept. Nu kun je duidelijk zien dat het om een grote bunker gaat. Je moet zes tredes afdalen eer je in de bunker bent. Wellicht is de bunker twintig meter op zes meter breed. Opzoekingswerk leert dat de Markebekenaren er tijdens bombardementen mochten schuilen." Tijdens het schoonmaken van de bunker vond Freddy enkele kogelhulzen uit Duitse geweren terug.


"Een Kortrijkse archeoloog kwam langs en weet niks van die bunker af. Ik nam ook contact op met de gouverneur en hoop dat er budget is om de bunker tijdelijk helemaal uit te graven. Hij heeft beloofd om even langs te komen", verzekert Freddy. De herdenking van het vliegveld vindt plaats op 23 en 24 september met een ruime expo met foto's en schaalmodellen in de voormalige kringloopwinkel in de Markebekestraat 7. De tentoonstelling is doorlopend te bezichtigen tussen 10 en 18 uur en kost 2 euro per persoon. Historicus Jan Vancoillie begeleidt de wandelingen, met start aan de voormalige kringloopwinkel. De wandelingen vinden plaats op zaterdag 23 september om 15 uur en zondag 24 september om 10.30 uur en opnieuw om 15 uur. Meer info is te vinden via www.markebeke.be.

Xavier Coppens


Meld een bug