"Moet hier eerst een dode vallen?"

SCHOOL VINDT GEEN OPZICHTERS, STAD ZOEKT MEE

Een moeder manoeuvreert met haar kinderen tussen de vele auto's op de Oudenaardsesteenweg. "Er is niemand die zijn kinderen hier alleen laat oversteken", klinkt het.
Foto's Deleu Een moeder manoeuvreert met haar kinderen tussen de vele auto's op de Oudenaardsesteenweg. "Er is niemand die zijn kinderen hier alleen laat oversteken", klinkt het.
Basisschool Sint-Theresia vindt geen opzichters meer om leerlingen veilig het zebrapad over te helpen aan de Oudenaardsesteenweg. Reden: automobilisten luisteren niet en blijven te snel rijden. "Het is levensgevaarlijk", klinkt het bij ouders. "Moet hier eerst een dode vallen?" De stad zoekt mee naar een oplossing.

De laatste gemachtigde opzichter van Sint-Theresia gaf er rond Pasen 2016 al de brui aan. Moegestreden. Bestuurders scholden hem uit op het zebrapad bij de vrije basisschool aan de drukke Oudenaardsesteenweg. Bovendien werd hij vaak genegeerd. Intussen rijden de auto's er nog steeds veel te snel en stoppen ze pas op het nippertje. Ouders zijn het beu dat er anderhalf jaar later nog geen oplossing is. "Ook truckers en bromfietsers rijden hier vaak gewoon door aan het zebrapad, het is ronduit levensgevaarlijk", zegt Magali Debels (33), mama van Amina (8), Hamza (5) en Qasim (2). "Er is niemand die zijn kinderen hier alleen durft laten oversteken."


Kahina Aksil (34), mama van Leon (6) en Renée (4), is ten einde raad. "Er is hier al een kind op zijn fietsje bijna omvergereden door zo'n gek. Vrijdag werd een ander kind net op tijd aan de kap van zijn jas van het zebrapad getrokken, omdat een automobilist niet stopte. Doe iets! Hier komen ongevallen van!"


Er volgen 220 leerlingen les in Sint-Theresia, onder wie zo'n 100 kleuters. Directeur Piet Demeurisse (60) vindt dat ook ouders zelf verantwoordelijkheid moeten nemen. "De bedoeling is dat ouders zélf gemachtigd opzichter willen worden, maar ondanks tal van oproepen zijn er nog steeds geen kandidaten", zegt Demeurisse. "We betalen een vrijwilligersvergoeding van 10 euro per dag. Eigen personeelsleden inzetten? Ik kan dat niet eisen, anders komen die boven hun wettelijk toegestane tijden uit. Ook de politie kan niet overal zijn. Al is het een gevaarlijk punt. Ik raad ouders aan om in afwachting het zebrapad niet langer te gebruiken. Ze kunnen hun kinderen aan de verkeerslichten laten oversteken, hier even verderop. Daar is het veel veiliger."

Databank

De ouders zelf zeggen dat ze geen tijd hebben om opzichter te zijn. Ze nemen de school niets kwalijk, maar kijken vooral naar de stad. "We kunnen dat zelf niet allemaal coördineren, er zijn 55 schoolomgevingen in Kortrijk", reageert schepen van Mobiliteit Axel Weydts (sp.a). "Of er ook elders een tekort aan opzichters is? Ik heb er geen zicht op, maar dat zal wellicht wel zo zijn. Ik zal de oproep wel mee versterken. Zo heeft het OCMW een grote databank met vrijwilligers. Misschien kunnen we die aanspreken. Nog meer politieagenten inzetten gaat niet. Die staan al op de drukste en gevaarlijkste punten."